JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

19/05/2015 - El Ministeri d'Agricultura s'empara en 'falses excuses' per no obligar a detallar el país d'origen en l'etiquetatge de la mel

    Arnes abelles

Veure més informació:

El Govern espanyol es tanca en banda a favor de la indústria importadora de mel xinesa i de la distribució, deixant a l’estacada a consumidors i apicultors

El sector apícola de JARC-COAG considera inacceptable l’actitud del MAGRAMA i critica la nul·la voluntat política per modificar la normativa comunitària.

La Directiva europea de la Mel deixa llibertat als Estats Membres per adaptar la normativa a nivell estatal. A Itàlia i Polònia han exercit aquest dret i és obligatori detallar el país d’origen en l’etiquetatge.

JARC-COAG considera inacceptable l’actitud del Ministeri d’Agricultura respecte la reivindicació plantejada pel sector apícola per tal que sigui obligatori detallar el país d’origen en l’etiquetatge de la mel. ElMAGRAMAtira pilotes fora i apunta a la UE com aresponsable d’aquest tema. Tot i això, la Directiva europea de la Mel dóna llibertat als Estats Membres per adaptar la normativa a nivell estatal. Itàlia i Polònia han exercit aquest dret i en aquests països és obligatori detallar el país d’origen en l’etiquetatge. La postura de l’Estat espanyol beneficia a la indústria importadora de mel xinesa i perjudica seriosament als nostres apicultors, ja que no poden diferenciar les seves produccions de qualitat; i també als consumidors, que veuen limitada la seva llibertat d’elecció.

JARC-COAG fa anys que denuncia la falta de transparència que possibilita l’aplicació de la Directiva 2001/110/CE de la Mel a Espanya, ara modificada per la Directiva 2014/63/UE, ja que permet als operadors etiquetar mels de fora de la UEcom a ‘barreja de mels UE-no UE’ sense indicar els països en els quals les mels van ser produïdes, o etiquetarcom a ‘barreja de mels no UE’ sense indicar si la mel comercialitzada prové de Xina, Ucraïna o Argentina. Aquesta norma va en contra del que està establert en la normativa comunitària en matèria d’etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris, ja que les llegendes admeses per la Directiva porten a la confusió dels consumidors.

Al 2014, gairebé 7 de cada 10 quilos de mel que van entrar a les nostres fronteres provenien de Xina, consolidant la tendència a l’alça que es va iniciar el 2007. Des d’aquest any, les importacions de mel xinesa de baixa qualitat s’han multiplicat per 5, superant per primera vegada les 15.000 tones de la campanya passada. La importació d’aquesta mel suposa una competència deslleial pels apicultors espanyols, ja que la legislació xinesa permet l’ús de productes fitosanitaris i antibiòtics prohibits a la UE.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat