JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

06/07/2015 - JARC-COAG es reuneix amb el nou conseller d’Agricultura per abordar els temes agraris més urgents

    Reunió Comitè Executiu de JARC-COAG amb el nou conseller d'Agricultura Jordi Ciuraneta

Veure més informació:

  • L’organització agrària ha exigit al nou conseller, Jordi Ciuraneta, el pagament immediat dels ajuts pendents del 2014, que s’estima suposarà uns 30M€, i que d’ara en endavant, s’estableixi un compromís en el calendari de pagament aproximat de tots els ajuts.


  • JARC-COAG també ha reclamat que la Generalitat posi fre, d’una vegada per totes, a les pràctiques abusives que realitzen les grans superfícies, com són la venda a pèrdues o l’ús de productes reclam, el control de les quals depèn de les Comunitats Autònomes. Es tracta d’actuacions que provoquen una major pressió de preus a la baixa per als productors.

Després de la presa de possessió del nou conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, l’organització agrària posa fil a l’agulla per abordar els temes més urgents abans de les eleccions del 27S. És per això que aquesta tarda, representants del Comitè Executiu de JARC-COAG s’han reunit amb el nou conseller i els nous directors generals, per traslladar-los els aspectes que consideren més rellevants i urgents.

D’entrada, han demanat que el Departament faci efectiu el pagament dels ajuts 2014 pendents, que suposen uns 30M€. JARC-COAG considera molt important que, d’ara en endavant, la Conselleria es comprometi a establir un calendari de pagament aproximat per a tots els ajuts que gestiona, per tal de que els agricultors i ramaders puguin comptar amb aquests lícits diners en la planificació de la seva activitat professional.

L’organització agrària també considera molt important que la Generalitat posi fre a la venda a pèrdues, a l’ús de productes reclam, i a altres pràctiques comercials abusives que les grans superfícies realitzen massa sovint. Aquest tipus d’actuacions suposen una forta pressió sobre els preus que perceben els productors, que són molt baixos, i en massa casos estan per sota dels costos de producció. Francesc Boronat, durant la reunió ha recordat què: "Les grans superfícies poden recuperar les pèrdues que els generen uns productes, que funcionen com reclam per atreure més clients, amb un augment de les vendes o dels beneficis obtinguts per altres productes, però aquestes pràctiques estan ofegant molts productors". Per aquest motiu, JARC-COAG demana al conseller que es posin les bases perquè a Catalunya, amb la participació dels Departaments competents, l’Autoritat Catalana de la Competència treballi d’ofici per acabar amb aquestes pràctiques.

Finalment, l’organització agrària ha entregat als representants del Departament un document amb els temes que considera més destacats, entre els quals estarien emprendre actuacions urgents per millorar la situació del caragol pomaa lesTerres de l'Ebre, fer un control efectiu de les poblacions de fauna salvatge, controlar el comportament del sector làctic després de la liberalització del mercat, avaluar i compensar els efectes del manteniment del veto rus, i la definició final del Programa de Desenvolupament Rural (PDR).

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat