JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

23/07/2015 - JARC–COAG torna a exigir a la UE que garanteixi la lliure circulació de productes agroalimentaris espanyols en territori francès

    El sector porcí és un dels afectats pels atacs francesos a camions espanyols

Veure més informació:

Atac a Normandia a un camió de carn de porc provinent d'Aragó

  • L’organització agrària reclama a les autoritats europees, franceses i espanyoles que compleixin amb les respostes, plenes de bones intencions, que van donar a l’organització després de la queixa per escrit que els traslladà per un altre atac el març d'enguany, i en què s’exposava la seva inoperància i inhibició. Calen sancions per acabar amb aquestes conductes inacceptables.


  • L’Organització recorda que els nostres ramaders també pateixen una caiguda de preus en origen propera al 20% respecte a aquestes dates de l’any passat.


  • Indiquen que els responsables de l’atac haurien de posar el focus de les seves protestes en les grans indústries i cadenes de distribució europees, en molts casos de capital francès, veritables responsables dels preus ruïnosos que es donen al sector agrari.

JARC–COAG condemna l’atac d’un grup de ramaders francesos a la regió de Normandia a un camió que transportava carn de porc aragonesa, catalogant-lo d’injust i inacceptable. Entorn de les 17:00h, els assaltants van bloquejar el pas del camió a la sortida d’una autopista a la localitat francesa de Saint-Nicolas-Bliquetuit. Després d’això, van obrir el camió i van bolcar 2.000 quilos de carn de l'interior.

Davant aquests actes vandàlics, JARC–COAG exigeix a la UE que garanteixi la lliure circulació de productes agroalimentaris espanyols en territori francès i reclama al Ministeri d'Agricultura que demani a les autoritats europees sancions exemplars al govern francès per la seva desídia davant els recurrents atacs a les nostres produccions.

L’Organització, després de l’atac a un altre camió el març passat, ja va demanar actuacions contundents a les autoritats espanyoles, franceses i europees davant el que és una pràctica reiterada cada any. També ha traslladat la qüestió, a través de PIMEC, a les agrupacions empresarials europea i francesa de la petita i mitjana empresa. JARC-COAG els expressava que la nul·la resposta posava en dubte la voluntat del Govern francès d’actuar-hi, de l’Espanyol de defensar els seus empresaris o de les Autoritats Europees de fer respectar les normes sobre lliure circulació de mercaderies.

Les autoritats franceses i europees han respost que vetllaran la qüestió. La darrera resposta ha estat de la Direcció General de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i PIMEs de la Comissió Europea, que manifestava fa tot just uns dies que en farà seguiment, però garantir l’ordre públic i la seguretat és una competència de l’Estat (en aquest cas, el francès). Ara és l’hora que les paraules es converteixin en fets, i que tant la Comissió Europea com el Govern francès no s’inhibeixin de les seves responsabilitats. Tampoc el Govern espanyol pot restar sense fer res davant uns fets que es repeteixen cada any.

Com passa estiu rere estiu, els agricultors i ramaders francesos tornen a actuar injustament boicotejant l’exportació espanyola cap a Europa. La crisi de preus que ells pateixen també l’estem patint aquí. Els responsables dels atacs busquen apartar els productes espanyols del mercat comunitari quan els veritables responsables són les grans indústries i cadenes de distribució, en bona mesura de capital francès, que abusen de la seva posició de domini en el mercat per imposar preus de ruïna al camp.

En aquest sentit, JARC – COAG considera imprescindible que des de la UE es posi en marxa una nova llei d’àmbit comunitari que sancioni les pràctiques comercials abusives de la gran distribució i acabi amb els desequilibris de la cadena de valor agroalimentària. D’altra banda, s’ha de reforçar els mecanismes de gestió de crisi de la PAC, perquè es puguin posar en marxa amb eficàcia davant de situacions d’enfonsaments de preus.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat