JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

24/07/2015 - Deixi de perdre el temps amb lliçons magistrals sobre el PDR! Article d'opinió d'en Josep Maria Jové, representant de JARC a la Comissió Executiva de COAG com a responsable de cultius herbacis i llenyosos

    Josep Maria Jové, representant de JARC a la Comissió Executiva de COAG com a responsable de cultius herbacis i llenyosos

Veure més informació:

Senyor Josep Carles Vicente, Responsable d'Estructures i Economia Agrària dela Comissió Permanent Nacionalde laUnió de Pagesos, seré directe i clar: no perdi el temps controlant el que fem o diem els membres, del que vostè anomena organitzacions minoritàries, o donant lliçons magistrals sobre la gestió dels fons del PDR, perquè d’això, els pagesos i ramaders no en traiem cap profit. Sí, em refereixo a l’article d’opinió on afirmava que la nostra organització desconeixia la normativa europea i pretenia enganyar als professionals del nostre sector, especialment als ramaders de muntanya.

Per aclarir el tema, i donar-lo per tancat el més aviat possible, comentar-li quins son els passos que des de JARC-COAG hem fet per aconseguir, que els productors que estan pendents de cobrar ajuts de la convocatòria 2014 els puguin rebre a partir del 24 de juliol.

Nosaltres, hem anata lesreunions que vostè indica, convocades pel Departament d'Agricultura, i evidentment els hi hem exigit que marquessin dates de pagament de tots els ajuts, perquè el sector ha de poder comptar amb estos lícits ingressos per continuar treballant, i invertir en el que calgui. Per cert,a lesreunions sempre estem al cas del que es diu, per poder defensar de la millor manera possible els interessos dels professionals del sector. A més, jo, a diferència de vostè,com amembre de JARC que represento a l’organització dinsla Comissió Executivade COAG, tinc el privilegi de defensar, també directament a Madrid, a tots els productors catalans. I tot sovint, vaig cap allà per negociar amb el Ministeri d'Agricultura el que calgui en cada moment. Això, m'ha donat l’oportunitat, que ara vostè té més complicada, de demanar que el Consell de Ministres espanyol aprovés un traspàs de fons cap a Catalunya, necessari per poder començar a pagar els ajuts 2014 pendents. I miri per on, malgrat que vostè considera que estem despistats, ho hem aconseguit, i el 14 de juliol el Consell de Ministres ha aprovat la transferència de 2,41 M€ al Departament d'Agricultura, per cobrir parcialment l’aportació estatal a estos ajuts.

I després d’això, sap que hem fet? Tornar a parlar amb el Departament d'Agricultura perquè, sense excuses, facin efectius tots els pagaments que es pugui abans d’acabar el mes. I hem aconseguint el compromís de començar a fer-ho a partir del 24 de juliol. I en acabat, tornarem a anar a Madrid, les vegades que calgui, per exigir que l'Estat espanyol faci el traspàs del que els hi falta per pagar del 2014. Em refereixo als 1,34 M€ més que es van aprovar ala Conferència Sectorialde 8 de juny, una reunió de la qual puc tenir informació immediata i de primera mà pel fet de pertànyer a COAG. Perquè senyor Vicente, li recordo que tinc l’orgull de formar part de JARC, l’organització agrària catalana que actualment major representació en l'interlocució directa amb el Ministeri d'Agricultura. Potser això és el que hauria d’explicar clarament a tothom, en comptes de dedicar-se a qüestionar la professionalitat dels altres.

I ara centris, perquè lamentablement la feina no ens l’acabarem mai. Al nostre sector encara quedem moltes coses a millorar, i molts problemes per resoldre. Però per això estem les organitzacions agràries, per anar si cal a Madrid cada setmana, i preocupar-nos, entre altres coses, perquè els ramaders i agricultors que treballen en zones desfavorides rebin el suport que es mereixen.

A més, és important que no oblidem (ni vostè, ni jo), què al ramader de muntanya, o al pagès que conrea arròs, o al què, malgrat tot, encara fa producció integrada, a tots ells, poc els importa si els diners que no han rebut depenen del PDR antic o del nou, o si venen de Madrid o de Catalunya. A JARC-COAG creiem que els nostres companys no necessiten rebre lliçons magistrals sobre el PDR, no, això no els importa, ni els ha de preocupar, perquè per això estem les organitzacions agràries, per entendre’ns entre complicades i canviants normatives, i sobretot, per no deixar-nos portar per aquests embolics, i deixar clara lesAdministracions que la responsabilitat de pagar els ajuts convocats és d’elles. I que no ens vinguin amb conflictes de competències, ni excuses!

Dit això, espero haver aclarit els seus neguits, i haver-lo ajudat a entendre quin és el nostre paper, el de totes les organitzacions agràries representatives. Lamento no haver-li pogut respondre de forma immediata, però entendrà que tenim altres prioritats. I per la propera, si no te inconvenient, millor ho parlem per telèfon, per anar més ràpid i no avorrir ala gent. Perquè, el ramader que a l'hivern ha de xafar neu (que no esquiar), necessita saber, entre altres coses, quan podrà comptar amb els diners de l’ajut que ha demanat, i per això hem estat treballant. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat