JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

08/09/2015 - JARC-COAG no creu que el paquet de mesures de la CE serveixin per afrontar la crisi làctica. Els 500 milions d'euros són un 'bluf', un titular sense mesures concretes i quantificables

    Envàs de llet dissenyat l'any 2013 on es denunciaven els preus baixos del sector

Veure més informació:

  • No responen a les principals reivindicacions de milers de ramaders: no plantegen la pujada de preus de la intervenció pública, ni mesures per reequilibrar el mercat i el pes dels agents dins la cadena alimentària, ni la preferència comunitària.

 

  • Les ajudes directes poden servir per alleugerir la crítica situació dels ramaders, però sense un acord per reequilibrar el mercat, "ni seran pa per avui, i podrien convertir-se en encara més gana per demà".

 

  • JARC-COAG exigeix al Ministeri un esforç addicional perquè el proper 10 de setembre, durant la reunió amb representants dels productors, la indústria i la distribució, s’obtingui un acord de tot el sector per aconseguir preus rendibles pels ramaders.

JARC-COAG considera decebedor el paquet de mesures presentat ahir al Consell de Ministres d’Agricultura de la UE. Lespropostes no resolen els problemes estructurals de la producció i el mercat làctic amb una perspectiva de futur, sinó que es limiten a aplicar subvencions parcials i conjunturals, al mateix temps que s’estimula una producció a preus ruïnosos que continuarà ensorrant les rendes dels ramaders.

Els acords del Consell són mesures inconcretes, i difícils de quantificar. També ho són la quantitat i la modalitat d’assignació de les ajudes directes, que poden servir per alleugerir la crítica situació dels ramaders però que, sense mesures noves per reequilibrar el mercat, "no seran, ni pa per avui, i podrien convertir-se en més gana per demà".

La clau per un sector làctic sostenible passa per uns preus justos pel ramader per sobre dels costos de producció. Tot i això, des de la CE no s’ha volgut aprovar una pujada dels preus d’intervenció pública per la retirada de mantega i llet en pols, que amb els nivells actuals resulta inoperant. A més, la regulació del mercat i de la cadena de valor de la llet s’han deixat totalment al marge.

D’altra banda, avançar el pagament del 70% de les ajudes directes de la PAC al 15 d’octubre, en comptes de fer la bestreta del 50% al desembre, tampoc no resoldrà els problemes de fons. Estem parlant d’uns ingressos lícits, que només s’avancen uns mesos, i per tant, sense voler semblar desagraïts, la proposta és "fum".

Finalment, JARC-COAG reclama al MAGRAMA que el proper 10 de setembre, durant la reunió que va plantejar amb representants dels productors (entre ells COAG), de la indústria i de la distribució, s’aconsegueixi un acord que, com a mínim, impulsi uns preus pel ramader per sobre dels costos de producció.  

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat