JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

16/09/2015 - JARC-COAG demana més controls al camp i, sobretot, als punts de compra davant l'increment de robatoris de fruita seca a les comarques de Lleida

  • El preu de cotització de l’ametlla està propiciant un augment de robatoris als camps de les comarques de Lleida. Els pagesos no havien patit mai un nombre tan gran de furts, i això ha fet que alguns d’ells hagin hagut d’avançar la collita per por que els hi prenguin les ametlles.
  • JARC-COAG reclama més controls als camps, però sobretot als punts de compra. L’organització agrària demana a les centrals de comercialització i als intermediaris que no comprin ametlles sense conèixer el seu origen.

El preu que cotitza l’ametlla és més alt que altres anys, i això està propiciant que augmentin els robatoris al camp. Actualment, l’ametlla cotitza al voltant dels 8€/kg, i si és en closca, 2€/kg. Aquest increment de robatoris ha fet que alguns pagesos hagin hagut d’avançar la collita per por que els hi prenguin més ametlles.

Des de JARC-COAG es reclama que els Mossos d’Esquadra augmentin els controls al camp, però sobretot als punts de compra. El cap sectorial de la fruita seca de l’organització,Sisco Esquerda, explica que algunes de les ametlles que es roben són d’arbres del marge del camp (arbres bords), i poden ser amargants. Això el pagès ja ho sap i per això no les cull, però els lladres les agafen i les introdueixen als canals de comercialització. Per tant, no noméses perjudica elpagès robant ametlles de bona qualitat i comercialitzant-les, sinó que també n’introdueixen al mercat de baixa qualitat, cosa que fa que perjudiquin el circuit de comercialització i la imatge del producte.

Per aquest motiu, JARC-COAG reclama que es facin més controls als punts de compra, perquè es puguin detectar les persones que estan venent ametlles robades. L’organització agrària ja ha reclamat més d’una vegada que aquests controls s’estenguin, ja que reduint les facilitats de vendre material robat es podrien disminuir els robatoris.

JARC-COAG també demana a les centrals de comercialització i als intermediaris que no comprin ametlles si no en coneixen la seva procedència. L’organització agrària defensa aquests controlscom a mesures necessàries per posar fre a la comercialització d’ametlles robades.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat