JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

03/12/2015 - JARC-COAG exigirà directament al Ministeri d'Hisenda que aturi l'increment injust i desmesurat del valor cadastral de les construccions d’ús agrícola i ramader situades en sòl rústic

Veure més informació:

Petició al Ministeri d'Hisenda per aturar les revisions cadastrals

  • Injustament, s’està equiparant el valor de les construccions d’ús agrari (coberts, magatzems, etc) a les industrials, quan moltes de les primeres no son directament productives o la rendibilitat econòmica, evidentment, és molt més baixa.
  • L’organització agrària posa com a exemple, que una explotació de conills de tamany mig incrementa el seu valor cadastral en un 38.859% i una de porcí en un 5.485%. Això pot comportar un augment inassumible de l'IBI, i també afectarà a l'impost sobre transmissions patrimonials i a la resta de tributs que prenguin com a referència el valor cadastral.
  • JARC-COAG ha demanat reunir-se directament i amb màxima urgència amb representants del Ministeri d'Hisenda i amb la Delegada del Govern de l'Estat a Catalunya, per exigir que s’aturin les revisions cadastrals fins que no s’hagi establert un criteri correcte i just per les construccions d’ús agrícola.
  • També demanen als Ajuntaments, que mentre no s’aconsegueixi parar-ho, tinguin  màxima prudència i responsabilitat en el moment d’establir els coeficients dels tributs que prenen com a base aquesta desmesurada valoració.
  • L'organització ja ha fet arribar les seves demandes a diferents Ajuntaments i al subdelegat del Govern de l'Estat espanyol a Girona.

El president de l’organització agrària catalana JARC-COAG, Francesc Boronat, ha informat que han demanat reunir-se directament amb representants del Ministeri d'Hisenda, i amb la delegada del Govern de l'Estat a Catalunya, per exigir que s’aturin immediatament les desproporcionades i injustes valoracions cadastrals de les construccions d’ús agrícola i ramader situades en sòl rústic.

JARC-COAG porta temps denunciant aquesta situació, ja que la nova valoració de les construccions comporta un desmesurat augment de diversos tributs relacionats (IBI o l'impost sobre transmissions patrimonials) totalment inassumible pels pagesos i ramaders, que en molts casos, a sobre, es veuen obligats a vendre els seus productes a un preu situat sota el cost de producció.

L'increment del valor cadastral es produeix pel fet que s’està equiparant, injustament, el valor de les construccions d’ús agrari (coberts, magatzems, etc) a les industrials, quan moltes de les primeres no son directament productives o la rendibilitat econòmica és, evidentment, molt més baixa. Aquest canvi de criteri deriva de la modificació de la Llei estatal de Cadastre publicada el 2012 (Llei 16/2012). La problemàtica ha sortit a la llum enguany, quan s’està comunicant els nous valors cadastrals a pagesos i ramaders dels municipis en què s’està actualitzant.

Per poder valorar millor l'impacte real de la modificació normativa, JARC-COAG indica que una granja de conills de tamany mig, d’unes 840 mares, incrementa el seu valor cadastral en un 38.859% i una de porcí en un 5.485%. Aquest fet, que podria semblar positiu en cas de voler-la vendre, ara per ara només pot comportar un augment inassumible de l'IBI, en funció del coeficient que apliqui l'Ajuntament del municipi en que està situada, que pot estar entre el 0 i el 0,8%.

JARC-COAG exigeix al Ministeri d'Hisenda que aturi les revisions cadastrals fins que no s’hagi establert un criteri correcte de valoració de les construccions d’ús agrícola i ramader situades en sòl rústic. Consideren que no es poden equiparar a les construccions industrials, i que tampoc pot mesurar-se igual la nau on estan els animals, que el cobert on es guarda el menjar o el magatzem per la maquinària.

L'organització ja s'ha reunit amb diferents Ajuntaments i amb el subdelegat del Govern de l'Estat espanyol a Girona, per tractar aquesta problemàtica.

Finalment, recorda que alguns productors, com és el cas dels de conills o els de porcí, porten molts mesos venent el seu producte per sota dels costos de producció, i per tant, està clar que augmentar-los les càrregues impositives agreujarà la seva situació econòmica. 


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat