JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

16/12/2015 - Els viticultors que vulguin construir un celler continuen sense tenir opcions clares de rebre suport econòmic

Prop de 150 persones participen a la V Jornada de la Vinya i el Vi de JARC-COAG

  • L’organització agrària fa temps que denuncia que, a partir d'enguany els viticultors que volen fer aquesta inversió, incomprensiblement, no poden rebre cap ajut .
  • El DARP va anunciar el 15 de desembre que el Ministeri publicarà un Reial Decret al febrer de 2016 que els permetrà optar a l’ajut per la millora de la competitivitat de les explotacions, inclòs al PDR (Programa de Desenvolupament Rural), durant el temps que no hi hagi pressupost per donar resposta a aquestes inversions a través del Pla específic de Suport al sector vitivinícola.
  • Tot i la petita millora, JARC-COAG dubta que sigui la sol·lució al problema, ja que a les darreres convocatòries de l’ajut que a partir de 2016 se'ls permetrà optar, conegut popularment com a Plans de Millora, no s’han pogut atendre la major part de les sol·licituds (entre 2012 i 2013 es denegaren unes 1.200 peticions, al 2014 no es va convocar l’ajut per falta de pressupost, i enguany es denegaran la meitat dels expedients, unes 1.000 peticions).
  • L’entitat agrària també reiterà que els darrers canvis normatius dificulten l’accés a noves autoritzacions de plantació als joves que vulguin incrementar la superfície de cultiu per fer més viable la seva explotació.

La V Jornada de la Vinya i el Vi celebrada ahir a Guardiola de Font-Rubí aplegà vora 150 viticultors catalans per tractar de forma global i clara els ajuts adreçats als productors d'aquest sector.

Durant l’acte destacà l’anunci fet per la cap del Servei d’Indústries i Comercialització Agroalimentàries del DARP, Isabel Gomar, en exposar que el Ministeri d'Agricultura, després de les peticions fetes per JARC-COAG i recolzades pel propi Departament, ha comunicat que al febrer de 2016 publicarà un Reial Decret que rectifica la injusta situació que viuen actualment els viticultors que volen fer un celler. Enguany, aquests no ha tingut cap opció de rebre suport econòmic per realitzar aquesta inversió, ja que no hi havia pressupost dins el Pla de Suport específic del sector de la vinya, ni podien sol·licitar l’ajut per millorar la competitivitat de les explotacions agràries inclòs al PDR (coneguts popularment com a Plans de Millora).

Així doncs, la normativa del Magrama resoldrà parcialment el problema, si res no canvia i es publica a inicis d'any, ja que a partir de 2016 els viticultors tindran opció de demanar suport per la construcció de cellers, però segons JARC-COAG, no serà fàcil que se’ls concedeixi. L’entitat agrària fa aquesta afirmació basant-se en la gran quantitat de sol·licituds de l’ajut per millorar la competitivitat de les explotacions agràries, inclòs al PDR, que el DARP ha denegat per manca de pressupost: entre 2012 i 2013 es denegaren unes 1.200 peticions, al 2014 no es va convocar l’ajut per falta de diners, i enguany es denegarà la meitat dels expedients, és a dir, unes 1.000 peticions.

Nou règim d’autoritzacions de plantacions de vinya

La cap Sectorial de la Vinya i el Vi de JARC-COAG, Isabel Vidal, ha reiterat novament que aquesta nova normativa, que entrarà en vigor el 2016, perjudica als joves que vulguin incrementar la superfície de cultiu, de forma racional i adequada, per fer més viable la seva explotació. A més ha defensat la inclusió de les plantacions mitjançant noves autoritzacions dins les inversions subvencionables del pla de millora, almenys pels joves agricultors que s’incorporen.

Defensa del model vitivinícola català

Per la seva part, el president del Consell Regulador de la DO Cava, Pere Bonet, ha reivindicat el valor del model vitivinícola català, animant a les empreses que formen part de les DO “a unir-se per ser més fortes, pensant en el sector més que en la marca i exercir així pressió a l’hora de negociar el preu”.

Finalment, Isabel Vidal, va agrair la feina feta pels productors, pels representants de l'Administració i de les entitats relacionades amb el sector, que durant anys han contribuït a crear l'actual model productiu català, animant-los però, a continuar amb força i constància per millorar-lo.

 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat