JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

28/01/2016 - JARC-COAG proposa un paquet de mesures per afrontar la situació crítica del sector porcí a Catalunya

    Jaume Bernis, a la seva explotació de porcí

Veure més informació:

Reunió amb representants del Magrama

  • L’augment de la producció a nivell comunitari, el veto rus i una gestió inoportuna de l’emmagatzematge de la carn de porc el 2015, alguns dels motius de la caiguda dels preus per la sota dels costos de producció
  • Els ramaders acumulen 15 setmanes venent a pèrdues els seus productes i les explotacions estan patint falta de liquiditat
  • L’augment de la producció a nivell comunitari, el veto rus i una gestió inoportuna de l’emmagatzematge de la carn de porc el 2015, alguns dels motius de la caiguda dels preus per la sota dels costos de producció
  • Els ramaders acumulen 15 setmanes venent a pèrdues els seus productes i les explotacions estan patint falta de liquiditat

L’organització agrària JARC-COAG va participar ahir en una reunió del sector porcí al MAGRAMA, on es va evidenciar la situació complicada que està travessant el sector a causa de l’increment de la producció porcina a nivell estatal en més d'un 6,6% i més d'un 3,4% a la Unió Europea en 2015 respecte el 2014.

El poc dinamisme del mercat motivat pel veto rus, la inoportuna gestió de l'emmagatzematge privat de porcí del 2015 i la reducció del consum a causa de les declaracions de l'Organització Mundial de la Salut. Aquest conjunt de factors ha propiciat una reducció important de les cotitzacions dels preus del porc en origen per sota dels costos de producció, la qual cosa es perllonga des de fa més de 15 setmanes, malgrat l'activació de l'emmagatzematge.

A causa d'aquest panorama, JARC COAG va proposar al Ministeri d'Agricultura treballar en diversos fronts: 

1. Abordar la falta de liquiditat i de capital circulant que afronten les explotacions porcines, en concret aquelles en règim lliure. Per a això, es van proposar una sèrie de mesures de caràcter fiscal i financer com l'engegada de crèdits ICO amb condicions preferencials, el finançament d'avals SAECA o la reducció de les càrregues fiscals.

2. Per afavorir una major competitivitat de les explotacions, JARC COAG va proposar mesures per pal·liar l'increment dels costos de producció, en particular respecte a la gestió de cadàvers i de purins. En aquest sentit, JARC COAG va comentar que resulta important la reactivació de les plantes de gestió de purins per cogeneració, totes elles tancades durant el passat any a causa d'una decisió política, i que suposaven una mesura eficaç de gestió dels excedents de purins en determinades zones productores. Quant a cadàvers, es va advocar per una millora en l'aportació de l’assegurança de retirada.

3. Respecte a la cadena de valor, JARC COAG va denunciar el desajustament manifest de la cadena, ja que mentre el preu en origen es va veure reduït notablement en el 2015 (entorn d'un 20-24%), aquesta reducció no s'ha traslladat al consumidor, que fins i tot ha pagat més per determinats productes (al voltant d'un 2% més de mitjana).

4. Així mateix, JARC COAG va expressar la seva preocupació per l'evolució dels mercats, en particular dels principals clients. Així respecte a França, JARC COAG va sol·licitar que es fes una crida diplomàtica, en particular aprofitant la missió parlamentària francesa prevista per a principis de febrer per assegurar la lliure circulació al seu territori i s'evitessin episodis com els ja viscuts de destrucció de mercaderies davant la passivitat de la Gendarmeria francesa. Actualment, s'estan donant nombroses mobilitzacions ramaderes al país veí que poden afectar a les nostres produccions.

5. Rebuig a l'acord Transatlàntic de Lliure Comerç entre la UE i EUA (TTIP) actualment en negociació. El sistema de producció europeu compleix amb els majors estàndards de qualitat i seguretat alimentària del món. En els últims anys, el sector porcí ha realitzat un important esforç econòmic d'adaptació amb la finalitat de complir amb les exigències mediambientals, de sanitat i de benestar animal implementades a nivell comunitari.

Tot aquest esforç pot veure's truncat amb la liberalització comercial entre tots dos blocs, en haver de competir les explotacions estatals amb produccions que compten amb unes dietes ramaderes basades en farines càrnies que utilitzen substàncies com a promotors de creixement, prohibides a la UE, o que compten amb sistemes de maneig sense els estàndards de benestar comunitaris, sent les principals perjudicades d'aquesta liberalització, les petites i mitges explotacions en règim lliure.

En aquest sentit, JARC COAG també va mostrar la seva preocupació davant l'entrada en vigor de l'Acord Transpacífic de lliure comerç entre diversos països de la Conca del Pacífic (TPP) que presumiblement restarà competitivitat al sector porcí comunitari als països asiàtics.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat