JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

15/03/2016 - El sector citrícola reclama una reacció fitosanitària automàtica abans de l'inici de la nova campanya d’importació

    Taronja amb taca negre

Veure més informació:

Petició a la Comissió Europea davant l’amenaça de la ‘taca negra’ per l’entrada de productes des de tercers països

  • L’organització agrària JARC-COAG s’adhereix a una carta enviada al president de la Comissió perquè es prenguin mesures per evitar l’arribada de fruita contaminada 

El sector citrícola espanyol ha enviat una carta al president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, en la qual exposa la seva preocupació per l’amenaça fitosanitària davant les importacions de cítrics des de tercers països per risc de contagi de la “taca negra”. Un any més, el sector insisteix a la Comissió que prepari una reacció automàtica perquè si Sud-àfrica torna a enviar fruita contaminada en la campanya d’exportació i si es registren més de cinc intercepcions, la UE tanqui la frontera.

Al mateix temps, l’organització agrària JARC-COAG s’ha adherit a la sol·licitud del sector citrícola a la Comissió, en la qual es demana la posada en marxa  d’una estratègia de protecció des de Brussel·les que coordini i harmonitzi els serveis d’inspecció en frontera. El sector citrícola europeu ha assenyalat que no podrà suportar un any més veient com l’administració menysvalora el risc de la situació descrita o s’inhibeix de prendre decisions per estar condicionada pels interessos comercials d’alguns països.

 Necessitat de mesures excepcionals

El sector ha recordat que a l’amenaça de Sud-àfrica se suma la dels cítrics importats des d’altres països que han demostrat o confirmat en 2015 la seva inseguretat: com Uruguai, que va acumular 70 intercepcions de Phyllosticta citricarpa, Argentina amb 17 i Brasil amb 13. Segons el parer del sector, aquests són motius suficients perquè la Comissió adopti urgentment i abans de l'inici de la campanya d’exportació 2016 mesures excepcionals per impedir la introducció i propagació d'aquest organisme a la Unió Europa, també des d’aquests països.

També han aprofitat la carta per expressar-li l'interès del sector pels treballs de la Comissió per revisar els requisits d’importació de cítrics des de tercers països i per reforçar la legislació fitosanitària en el marc de la revisió dels Annexos de la Directiva 2000/29/CE. Uns treballs que pel que sembla no s’aprovaran abans de la campanya d’exportació 2017; així com els detalls d’aplicació del nou Reglament de protecció fitosanitària en frontera, especialment tot el relacionat amb la “llista de productes d’alt risc que queden temporalment prohibits fins que siguin revaluats”, que no estarà plenament implantat fins a 2019, han lamentat.

El sector espera, a més, que aquestes noves disposicions no arribin tard i que no quedin en “paper mullat” perquè, quan sigui moment de redactar la lletra petita, la Comissió es fixi més en la pressió dels lobbies del comerç i de determinats Estats Membres no productors, i menys en el criteri objectiu dels seus experts en sanitat.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat