JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

20/04/2016 - JARC-COAG rebutja la declaració de Barcelona com a ciutat ‘veg friendly’ i la considera una mostra d’esnobisme

    Tast de vedella

Veure més informació:

Reacció davant l'acord adoptat per l'Ajuntament de Barcelona

  • Critica que un ens públic destini recursos i es posicioni per una opció alimentària, menyspreant la lliure tria del consumidor o la Dieta Mediterrània, reconeguda per la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i perjudicant els productors carnis.
  • El president de JARC-COAG, Francesc Boronat, demana a l’Ajuntament de Barcelona que “vetlli perquè als contractes públics se’ns pagui un preu just als agricultors i ramaders, que la majoria de vegades no podem negociar les condicions de venda de les nostres produccions i hem de vendre sota cost” 
  • L’entitat exigeix a la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, un posicionament públic més clar i contundent davant d’un atac que “exclou i perjudica” una part molt important del sector agroalimentari, que està sota la seva responsabilitat, i que demani a l'Ajuntament de Barcelona que reconsideri urgentment la decisió.

L’organització agrària JARC-COAG desaprova la resolució de la Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona que declara la capital catalana com a ciutat ‘veg friendly’ i assumeix el foment i la difusió d’informació sobre la cultura vegetariana i vegana. A més, el consistori de la capital catalana s’ha adherit a la campanya ‘Dilluns sense carn’, per la qual adquireix el compromís que tota l’alimentació que provingui de l’Administració sigui vegetariana aquell dia.  Per a l’organització, la decisió se situa dins de “l’àmbit de la mal entesa modernitat i suposa una mostra d’esnobisme”. Més enllà de la llibertat de cadascú a escollir l’opció alimentària que consideri més adient, l’entitat critica i censura que es “destinin recursos des d’una administració pública per afavorir un tipus de dieta determinada”.

Davant d’aquesta situació, JARC-COAG enviarà una carta a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i als grups municipals de CDC, PSC i la CUP, que han recolzat la proposta, demanant que es retiri la declaració. A més, també es farà arribar el comunicat al president d’ERC i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, com a màxim responsable polític del partit que va presentar la proposta.

Per l’entitat, resulta “inadmissible” que es vulgui vestir la iniciativa de “mostra de modernitat”, tal com la va definir el portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ja que “menysprea” el consum d’un tipus de productes, els carnis, que estan inclosos dins de la Dieta Mediterrània, reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco per ser una font de salut indubtable, a banda de ser la base alimentària de la nostra cultura i territori.

 JARC-COAG no té constància que es destinin els mateixos recursos a fomentar altres opcions alimentàries ni que estigui previst dedicar un dia oficial al consum de productes carnis. A més, l’organització creu que un dels millors reclams turístics per la ciutat de Barcelona és valorar la cultura gastronòmica catalana, elaborada amb productes de qualitat i de proximitat, com poden ser una escalivada, un conill amb samfaina, l’oli d’oliva o el vi.

 Un atac a un sector econòmic cabdal

 El president de JARC-COAG, Francesc Boronat, demana a l’Ajuntament de Barcelona que “vetlli perquè amb els contractes públics que formalitza se’ns garanteixin preus justos als agricultors i ramaders, que en la majoria de vegades no podem negociar les condicions de venda de les nostres produccions i hem de vendre sota cost”.

L’organització agrària considera que la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ha mostrat “una actitud ambigua” davant un atac que “exclou i perjudica un àmbit econòmic cabdal per a l’economia que està sota la seva responsabilitat. Per això, JARC-COAG li traslladarà també el document a la consellera i li exigirà “un posicionament públic més clar i contundent”, demanant-li que intercedeixi en defensa del sector que representa i demani a l'Ajuntament de Barcelona que reconsideri urgentment la decisió.

La declaració de Barcelona com ciutat ‘veg-friendly’ es veu  com una mostra més de les posicions allunyades entre el camp i la ciutat originades per les postures incomprensibles d’alguns dirigents polítics.


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat