JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

27/05/2016 - JARC-COAG exigeix peritacions ràpides a les finques afectades per la pedregada de la Conca de Barberà i assessorament tècnic per als productors

Veure més informació:

Què s'ha fet després de la tempesta de pedra de diumenge passat a la Conca de Barberà?

  • JARC-COAG alerta que cinc dies després del sinistre els pagesos no poden iniciar les tasques agrícoles de reparació, com podrien ser la poda i posteriors tractaments, perquè els perits no han aparegut.
  • L’organització agrària també ha demanat al DARP que faciliti als pagesos un ràpid assessorament tècnic per poder salvar el màxim nombre de cultius, ja que son productors que habitualment no pateixen aquest tipus de danys. El director del Servei Territorials del Departament a Tarragona ha indicat que s’estan fent gestions perquè la primera reunió es pugui fer a principis de la pròxima setmana.
  • L'informe preliminar de la Conselleria, indica que el vent i la pedra del diumenge passat afectà unes 2.400 hectàrees de la Conca de Barberà, sobretot de cereal i vinya (1.400 i 505 ha. respectivament) i localitzades especialment als municipis de Vimbodí, l'Espluga de Francolí i Blancafort.

El fort temporal de pedra i vent del passat diumenge 22 de maig afectà greument la producció agrícola de la Conca de Barberà, concretament els municipis de Vimbodí, l'Espluga de Francolí i Blancafort, i en menor mesura Solivella, Pira i Sarral.

L'informe preliminar del Departament d'Agricultura indica que els danys s’estenen aproximadament a 2.400 hectàrees, entre les quals destaquen 1.000 dedicades al cultiu de cereals i 505 de vinya. Les afectacions més importants, superiors al 80%, es donen en vora 600 hectàrees.

Representants de JARC-COAG Tarragona s’han reunit amb alguns dels productors afectats de per donar-los ple suport. Aquest inicialment es concretar en:

Demanar a Agroseguro peritacions ràpides

Cinc dies després de la tempesta els productors es queixen perquè els pèrits no han vingut a valorar els danys. Això no només suposa possibles endarreriments en la percepció de la compensació de l’assegurança contractada, sinó que retarda la possibilitat d’iniciar les tasques agrícoles de reparació, com seria la poda i els posteriors tractaments.

Suport tècnic del DARP per salvar el major nombre de plantacions possibles

Cal aclarir que els productors d’aquesta zona sortosament no estan avesats a afrontar aquest tipus de situacions, que d’altra banda, poden ser més habituals en endavant degut als canvis climàtics que s’estan produint. Aquest fet condueix a la segona demanda, centrada en demanar al DARP que posi urgentment a disposició dels productors de la zona l’assessorament tècnic per poder iniciar les tasques de reparació de les plantacions, intentant amortir al màxim els danys en produccions futures.

El director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura a Tarragona, Àngel Xifré Arroyo, ha fet saber a JARC-COAG que s’estan fent gestions perquè la primera reunió amb els productors afectats es pugui fer a inicis de la propera setmana.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat