JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

03/06/2016 - Girona ha perdut una quarta part de les seves explotacions de vaquí de carn en els darrers 6 anys

    Jornada Vedella Girona

Veure més informació:

XVI Jornada de la Vedella de JARC-COAG a Girona

  • Entre 2009 i 2015, la demarcació ha passat de tenir 458 granges a 342, el que suposa un descens del 25,33%, segons les dades del DARP
  • JARC-COAG denuncia que la nova PAC pot suposar una retallada d’entre el 30 i el 44% dels ajuts directes per als ramaders de boví de carn fins a l’any 2020
  • L’entitat denúncia la hipocresia europea, que ens porta cap a una PAC cada vegada més "verda", que retalla els ajuts a determinats productors professionals, mentre es negocia un tractat de lliure comerç amb EEUU.
  • "Els ramaders de boví de carn americans, i els seus representants polítics, dubto que s’estiguin plantejar modificar el seu model productiu, que per exemple, fa ús d’hormones del creixement aquí prohibides per incrementar la producció", manifesta Joan Carles Massot, cap sectorial del vaquí de carn de JARC-COAG. "O potser es permetrà que els americans produeixin de dues formes diferents, una d’elles molt més competitiva que la nostra?"

La demarcació de Girona ha perdut un 25,33% de les seves explotacions de vaquí de carn des de l’any 2009. Les dades, ofertes pel Departament d’Agricultura, s’han fet públiques avui a Girona durant la XVI Jornada de la Vedella, que ha dut a terme l’organització agrària JARC-COAG i a la que han assistit més de 100 persones. Les estadístiques del DARP constaten que entre 2009 i 2015, el nombre d’explotacions a Girona ha passat de les 458 a les 342. Durant el mateix període, el descens a Catalunya ha sigut del 18,69%, reduint-se la xifra d’explotacions des de les 3.060 fins a les 2.488.

Pel que fa al nombre de places de bestiar, la baixada a Girona ha sigut del 18,35% (de les 91.590 fins a les 74.782). A Catalunya, han caigut des de les 641.095 fins a les 554.229, el que suposa una reducció del 13,55%. (més dades als quadres annexos de sota).

Retallada dels ajuts directes

A la jornada, inaugurada pel Cap Sectorial del vaquí de carn de JARC-COAG, Joan Carles Massot, s’ha fet un balanç de l’aplicació de la nova PAC i s’han analitzat les perspectives de futur. En aquest sentit, el secretari tècnic de l’organització, Jordi Vidal, ha alertat que “la nova PAC els hi pot fer perdre a aquests ramaders entre un 30 i un 40% dels ajuts directes d’aquí al 2020”. Davant d’aquesta situació, l’entitat demana més suport econòmic per mantenir la producció de qualitat pròpia de Catalunya.

TTIP: nova mostra de la hipocresia europea

Evidentment durant l’acte s’ha parlat del TTIP, el tractat de lliure comerç entre Europa i Estats Units que s’està negociant d’esquena al sector.

Joan Carles Massot, cap sectorial del vaquí de carn de l’organització agrària catalana ha volgut deixar clar que l’entitat s’hi oposa frontalment, sense ni tan sols saber-ne els detalls que no han transcendint.

"Està clar que els  ramaders de boví de carn americans, i els seus representants polítics, dubto que s’estiguin plantejar modificar el seu model productiu, que per exemple, fa ús d’hormones del creixement aquí prohibides per incrementar la producció". Per tant, "o parlem d’una clara competència deslleial envers nosaltres i d’un important afebliment de la seguretat alimentària, o bé, es permetrà que els americans produeixin de dues formes diferents, una d’elles molt més competitiva que la nostra".

Millores en la producció i en la qualitat de la carn

Per la seva banda, el professor del Departament de Ciència Animal de la Universitat de Lleida (UdL), Daniel Villalba, ha assessorat sobre l’optimització del farratge per a l’alimentació animal. Així, ha comentat que “l’ús dels farratges és un punt clau per afavorir la sostenibilitat dels sistemes productius en vaquí de carn”. Segons ha explicat, la qualitat del farratge és un aspecte molt important pel seu aprofitament òptim, especialment si es vol fer servir per a l’engreix de vedells. Aquest pot arribar a oferir uns excel·lents  rendiments tècnics i econòmics, mantenint la qualitat de la carn.

La importància del programa sanitari a les explotacions és un altre dels temes que s’han tractat. A la seva ponència, l’Account Manager de la divisió de rumiants de l’empresa de salut animal Zoetis, Mario Clemente, ha parlat de la millora dels protocols sanitaris i la prevenció com a fórmules per mantenir els estàndards de qualitat de la producció de carn comunitària.

La Jornada, que ha estat clausurada per la directora dels Serveis Territorials del DARP a Girona, Elisenda Guillaumes, també ha servit un any més per assessorar els ramaders en el manteniment d’una producció competitiva de carn de màxima qualitat.

Més dades sobre l’evolució del sector de boví de carn a Catalunya

Segons dades del Departament d’Agricultura, l’any 2015 a Catalunya hi havia 2.488 explotacions de boví de carn, un 18% menys que el 2009. Per províncies, la reducció més considerable ha estat a la demarcació de Barcelona amb un 30% d’explotacions, seguida de Girona, amb un 25% menys.

Pel que fa al nombre de places, la reducció no ha estat tan acusada com en el cas de les explotacions. Així, per exemple, l’any 2015 a Catalunya hi havia 554.229 places, un 12% menys respecte el 2009. A Girona, la reducció ha estat d’un 18%.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat