JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

16/06/2016 - JARC-COAG rebutja que Afrucat pugui dictar normes obligatòries per a tots els productors de fruita catalans

    David Borda, a la seva explotació de fruita

Veure més informació:

L’organització considera que la patronal no representa a tot el sector i deixa clar que si la Conselleria d'Agricultura ho accepta, farà el que calgui per impedir-ho

L’organització agrària JARC-COAG rebutja rotundament la proposta d’Afrucat, la patronal de la fruita, de sol·licitar a la Conselleria d’Agricultura la circumscripció econòmica a Catalunya que li permetria aplicar l’extensió de norma. Amb aquesta mesura, Afrucat podria imposar acords de compliment obligat per a tots els productors de fruita catalans, estiguin o no associats a l’entitat. 

Davant d’aquesta petició, el Cap Sectorial de la fruita de JARC-COAG, David Borda, mostra la seva desaprovació perquè “Afrucat no és una organització que representi a tots els productors de fruita de Catalunya, només actua en nom d’una seixantena de comerciants”. En aquest sentit, defensa que l’extensió de norma seria un nou atac a un teixit productiu basat en les petites i mitjanes empreses (pimes) del sector fructícola que sembla condemnat a desaparèixer per les polítiques aplicades per les diferents administracions.

Rebuig del DARP a l’extensió de norma 

Des de la sectorial de la fruita de JARC-COAG es deixa clar a la Conselleria d’Agricultura que considerarien inadmissible i desencertat que acceptessin la proposta que Afrucat té previst presentar en un mes. L’organització agrària amb representativitat a Catalunya segons les votacions del passat 28 de febrer, considera que “resultaria totalment injustificable i inexplicable que s’autoritzi a una organització com Afrucat que marqui directrius per a tot el sector”. Borda indica que l’organització que representa s’oposarà frontalment a que aquesta iniciativa pugui tirar endavant, i que si cal mobilitzar-se indefinidament davant la Conselleria, ho faran.

Deixant de banda aquest plantejament, l’organització agrària considera molt més prioritari que el DARP doni respostes urgents a les demandes realitzades en la reunió bilateral mantinguda el passat 14 d’abril a Lleida. Fa més de dos mesos, JARC-COAG va plantejar la necessitat que s’articulessin mesures per defensar l’activitat dels pagesos i ramaders professionals. Algunes d’aquestes eren:

  • Establir línies de finançament avantatjoses pels sectors amb greu crisi de preu i per als productors que han de fer inversions, controlant l’entrada a la pagesia de diners procedents de fons no agraris.
  • Promoure i recolzar la biofertilització (no collita/collita en verd) com a mesura de retirada de producte en cas de crisi de mercat, ja que és el sistema que podria equilibrar més ràpidament els preus en origen, i que suposaria una major eficiència en l’ús dels fons de retirada (reducció despeses de transport, manipulació, transformació i distribució de la fruita).

David Borda indica"els representants europeus es mostren favorables a la biofertilització i a casa nostra ens posen tots els pals a les rodes possibles, posant per davant els interessos de la resta d’agents de la cadena productiva"

  • Mecanismes efectius perquè les explotacions no continuïn patint abusos en les relacions comercials. El Codi de Bones Pràctiques Comercials català és paper mullat i no atura el fet que cada vegada més productors hagin de vendre per sota preu de cost.
Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat