JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

13/09/2016 - La reducció d’un 40% de la collita de mel no serveix per augmentar els preus que cobra l’apicultor

    Quadre importacions mel

Veure més informació:

El preu en origen de la mel milflors ha caigut un 30% respecte a finals del 2015 i el mercat de mielats es troba estancat.

  • La sectorial apícola de JARC-COAG denuncia que la indústria envasadora continua amb la seva estratègia de paralitzar de forma intencionada la compra de mel espanyola per mantenir l'enfonsament dels preus.
  • Augmenten les importacions de mel de baixa qualitat. Els operadors estan modificant les rutes d'entrada de mel xinesa per emmascarar l'origen real. Portugal, Argentina i Uruguai, principals vies d'accés al mercat espanyol.

Les altes temperatures i l'absència de pluges han provocat que la campanya apícola 2015/2016 hagi estat nefasta en la majoria dels territoris de l’Estat espanyol, provocant una reducció de fins a un 40% respecte a la mitjana d'un any normal (30.000-33.000 tn). Les mels clares han sofert una acusada reducció de la producció (30-40% en milflors i fins a un 80% en determinades monoflorals). En mels fosques, la retallada s'estima en un 20-30% respecte a una collita normal. Fins i tot, en alguns llocs de Catalunya, els apicultors preveuen un 70% menys de producció per la climatologia.

“Malgrat la mala collita, la indústria envasadora continua amb la seva estratègia de paralitzar de forma intencionada la compra de mel espanyola per mantenir l'enfonsament dels preus”, apunten des de la sectorial apícola de JARC-COAG. Tal com es preveia a la fi de la campanya passada, enguany aquesta situació s'ha aguditzat fins a provocar caigudes de preus en origen alarmants per al sector, ja que per primera vegada en anys, les cotitzacions es troben per sota dels costos de producció (2,65 €/kg). Des de novembre del 2015, els preus de la mel milflors han caigut un 30%. En el cas de les varietats de màxima qualitat, com els mielats, el mercat es troba paralitzat.

Canvi en les rutes d'entrada de mel xinesa de baixa qualitat

Mentrestant, els industrials segueixen augmentant les importacions de mel de baixa qualitat, encara que en 2016 s'observa un canvi d'estratègia: els operadors s'han interessat molt a diversificar les portes d'entrada de la mel xinesa a Espanya per emmascarar l'origen real. Tant és així, que de gener a juny del 2016 han caigut les importacions de mel originària de Xina, al mateix temps que s'han incrementat significativament les procedents de Portugal (a 1,45 €/kg), Argentina (a 1,87 €/kg) i Uruguai (a 2,16 €/kg). 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat