JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

03/10/2016 - JARC-COAG qualifica de negativa la campanya de la fruita d'enguany perquè els productors encara desconeixen les seves liquidacions

    Reunió amb consellera Serret

Veure més informació:

Reunió representants fruita dolça de JARC-COAG amb consellera d'Agricultura

  • Recorda al DARP que “els preus són baixos tot i la menor producció” i que l’agricultor no sap la cotització en el moment d’entregar la fruita i triga entre 6 i 9 mesos a cobrar 
  • L’organització insta a la Conselleria a “solucionar els problemes de cotitzacions i de mercat abans de parlar d’una Circumscripció econòmica a Catalunya o d’un Observatori de Preus”.

L’organització agrària JARC-COAG critica que les liquidacions que reben els fructicultors es dilaten massa en el temps, fet que els deixa en una situació d’incertesa i sense liquiditat. En una reunió mantinguda el dissabte passat amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, en el marc de la 62a edició de la Fira de Sant Miquel,JARC-COAG va recordar que “en el moment d’entregar la producció, l’agricultor desconeix el preu que cobrarà ni quan ho farà”. Aquest fet suposa un incompliment de la Llei de la Cadena Alimentària, que estableix un termini màxim de 30 dies per efectuar el pagament en les operacions de compravenda.

En aquest sentit, el Cap Sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, insisteix que “a hores d’ara, els productors no sabem els preus de liquidació de les varietats de préssec i nectarina que vam entregar el mes de juny”. Borda afegeix que, aquest retard en els pagaments es produeix en un context en què la resta d’agents de la cadena ja ha cobrat. “Com podem valorar si els preus de la campanya són bons si encara no hem rebut res i quan ho fem han passat entre 6 i 9 mesos?”, es pregunta Borda. A més, adverteix  que durant aquesta campanya els preus han sigut baixos tot i la menor producció”.

Comparació de preus irreal

Des de la sectorial de la fruita de JARC-COAG, es rebutja comparar els preus en origen de la campanya de la fruita d'enguany amb  els anys 2013 i 2014, ja que “van ser nefastos, impedint que els agricultors rebessin remuneracions dignes per guanyar-se la vida”. Borda proposa que la comparació es faci amb les cotitzacions dels anys 2010 a 2012.

L’organització emfatitza que sense liquidacions no es pot fer cap balanç i per analitzar els preus s’hauria de fer sempre amb els imports que reben els productors i no només amb els que fixa la Llotja de Mercolleida.

L’organització agrària insta a la Conselleria a solucionar els problemes de cotitzacions (preu real i període de pagament) i altres relatius al funcionament del mercat abans de parlar d’una Circumscripció econòmica per la fruita catalana, extensions de norma o Observatoris de Preus que continuïn "camuflant" els preus en origen reals. Per a JARC-COAG, el sector productor desconeix actualment que vol dir una circumscripció econòmica per la fruita catalana, possiblement perquè el que li preocupa es resoldre problemes més fonamentals.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat