JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

04/10/2016 - JARC-COAG aconsegueix el compromís de Junts Pel Sí de prioritzar els ajuts clau pels productors

    Reunió amb Junts pel Sí

Veure més informació:

Pressupost Generalitat de Catalunya 2017 adreçat a Agricultura

  • L’organització agrària critica que no es faci seva la reivindicació d’augmentar el pressupost general pel sector agrari, malgrat compartir la importància de garantir l’alimentació per la població.
  • Els representants parlamentaris s’han compromès a donar suport a una part de les propostes dels representants dels productors, presentant una resolució per prioritzar el suport a la incorporació de joves, a les inversions per millorar la competitivitat de les explotacions, a la producció ecològica, a les mesures que contribueixin a la sostenibilitat ambiental i al recolzament a les zones on difícilment algú s’aventura a fer cap altra activitat econòmica.
  • JARC-COAG continuarà les reunions amb la resta de partits polítics presents al Parlament, per aconseguir incrementar la partida que la Generalitat destina a Agricultura, que des del 2014 representa menys d’un 1%.

El president de JARC-COAG, Francesc Boronat, i el màxim representant de l’organització a Barcelona, Joan Esteve, s’han reunit aquest matí amb el president del grup parlamentari de Junts Pel Sí, Jordi Turull, i la portaveu a la Comissió d'Agricultura, Dolors Rovirola.

Per l’organització agrària, l’objectiu de la trobada era aconseguir el suport de Junts Pel Sí per incrementar el pressupost de la Generalitat adreçat a Agricultura durant el tràmit al Parlament, que des del 2014 representa menys d’un 1% del total. Els representants de JARC-COAG lamenten no haver aconseguit aquest compromís del Grup Parlamentari, tot i que sí el de fer una resolució en la qual es prioritzin els ajuts que JARC-COAG considera claus pels productors professionals. Això es concretaria en assegurar la dotació econòmica suficient per respondre a totes les sol·licituds d’incorporació de joves, els ajuts per fer inversions per la millora de la competitivitat, per producció ecològica, per mesures que contribueixin a la sostenibilitat ambiental i per al suport a les zones on difícilment algú s’aventura a fer cap altra activitat econòmica.

Boronat ha deixat clar que continuaran la ronda de trobades amb representants dels Grup parlamentaris catalans i del Govern, per aconseguir augmentar el pes que els productors del sector agrari tenen en el pressupost català, que actualment està al voltant del 0,33%, i si les respostes son negatives sortiran al carrer.

Principals motius per recolzar als pagesos i ramaders

Per JARC-COAG garantir l’alimentació de la població hauria de tenir molta més importància en qualsevol territori, però encara més en un que vol esdevenir Estat.

Considera que, invertir en el sector agrari català és apostar per un àmbit econòmic robust, que durant els darrers cinc anys ha aportat anualment al voltant de 2.000 milions d’euros al PIB català, xifra que contrasta amb els 337 milions d’euros que la Generalitat plantejava destinar-li per al 2016.

Boronat destaca també, que l’ocupació agrària és superior a les 140.000 persones, entre mà d’obra familiar i assalariada fixa, a la qual cal sumar-hi la contractada eventualment, que representa un volum important. A banda, indica que aquesta activitat productiva ha estat clau per afavorir el desenvolupament d’una important indústria alimentària catalana. El sector agroalimentari català va suposar el 2014 el 17% del PIB industrial.

Els representants de JARC-COAG han recordat als representants polítics que els territoris rurals a Catalunya representen el 88% de la superfície i inclouen el 79% dels municipis. Per tant, un sector agrari potent dóna força, dinamisme, ocupació, riquesa i contribueix a l’equilibri territorial de Catalunya. A banda, compleix un important paper en la preservació del paisatge agrari i en la gestió del territori.

Finalment, Boronat vol recordar al Parlament català, que "no està complint el que s’acordà durant de darrer Debat monogràfic d'Agricultura celebrat al Parlament de Catalunya, i per tant, s’està menystenint a moltes persones, la feina feta i la dedicació desinteressada del sector. Els pagesos i ramaders som població, som territori, som ocupació, som treball indirecte, som economia, som turisme, som gastronomia; en definitiva, som Catalunya, i ens hem guanyat a pols més d’un 1% del pressupost".

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat