JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

19/10/2016 - JARC-COAG aconsegueix el compromís del PP de recolzar un increment del pressupost adreçat a Agricultura

    Reunió amb PPC

Veure més informació:

Pressupost Generalitat de Catalunya 2017

  • La diputada popular Marisa Xandri ha assegurat que donarà suport a la petició de l’organització agrària a la Comissió d'Agricultura, de la qual n’és presidenta de la Mesa,  i ho traslladarà també al líder del PPC, Xavier Garcia Albiol, perquè es defensi des del Ple. 
  • Els representants dels productors destaquen, que és imprescindible que la Generalitat asseguri els ajuts per facilitar la incorporació de joves, les inversions per millorar la competitivitat de les explotacions, la producció ecològica, les mesures agroambientals, que contribueixin a la sostenibilitat de la producció d’aliments segurs i de qualitat, i el recolzament a les zones on l’activitat agrària és, pràcticament, l'única que es pot desenvolupar.
  • Des del 2014, el sector agrari rep menys d’un 1% del pressupost català, menystenint el fet que els territoris rurals representen el 88% de la superfície i el 79% dels municipis.

El president de JARC-COAG, Francesc Boronat, es va reunir ahir amb la diputada popular Marisa Xandri, continuant la ronda de trobades per aconseguir suport per incrementar el pressupost de la Generalitat adreçat als productors professionals del sector agrari.

L’organització agrària, agraeix a la representant del PP català que recolzi la seva petició a  la Comissió d'Agricultura del Parlament, de la qual actualment ostenta la presidència de la Mesa, durant la tramitació del Pressupost per al 2017.

Marisa Xandri també s’ha compromès a traslladar les demandes de JARC-COAG al líder del PPC Xavier Garcia Albiol, per tal de que siguin defensades al Ple del Parlament durant el debat pressupostari.

L’organització agrària novament ha exposat els arguments que sustenten la seva reivindicació, destacant que l'increment pressupostari s’hauria de destinar a assegurar la dotació econòmica suficient per respondre a totes les sol·licituds d’incorporació de joves, els ajuts per fer inversions per la millora de la competitivitat, per producció ecològica, per mesures que contribueixin a la sostenibilitat ambiental i pel suport als productors de les anomenades zones amb limitacions naturals de gran importància mediambiental i en termes d’equilibri territorial, però on difícilment algú s’aventura a fer cap altra activitat econòmica.

Principals motius per recolzar als pagesos i ramaders

Per JARC-COAG, garantir l’alimentació de la població hauria de tenir molta més importància en qualsevol territori, però encara més en un que vol esdevenir Estat.

Considera que, invertir en el sector agrari català és apostar per un àmbit econòmic robust, que durant els darrers cinc anys ha aportat anualment al voltant de 2.000 milions d’euros al PIB català, xifra que contrasta amb els 337 milions d’euros que la Generalitat plantejava destinar-li per al 2016.

Boronat destaca també, que l’ocupació agrària és superior a les 140.000 persones, entre mà d’obra familiar i assalariada fixa, a la qual cal sumar-hi la contractada eventualment, que representa un volum important. A banda, indica que aquesta activitat productiva ha estat clau per afavorir el desenvolupament d’una important indústria alimentària catalana. El sector agroalimentari català va suposar el 2014 el 17% del PIB industrial.

Els representants de JARC-COAG han recordat que els territoris rurals a Catalunya representen el 88% de la superfície i inclouen el 79% dels municipis. Per tant, un sector agrari potent dóna força, dinamisme, ocupació, riquesa i contribueix a l’equilibri territorial de Catalunya. A banda, compleix un important paper en la preservació del paisatge agrari i en la gestió del territori.

Quin percentatge del pressupost hi dediquen altres governs?

Considerant que té una estructura productiva similar, els representants dels pagesos han exposat que el Govern aragonès ha destinat el 2016un 1,7% dels seus fons a Agricultura, mentre que la Conselleria Valenciana n’ha adreçat un 1,6%.

JARC-COAG també ha volgut comparar les dades amb les d'Espanya o França, seguint la voluntat expressada pel Govern català d’esdevenir un Estat. El 2016 el Ministeri d'Agricultura espanyol gestiona el 2,10% del pressupost total de l'Estat i el francès un 1,6%.

El que s’ha fet fins ara no funciona

JARC-COAG evidencia que la manca de suport econòmic en aspectes clau i les polítiques agràries mal encarades, provoquen que les dades del sector agrari siguin clarament millorables, si el Govern té la voluntat d’apostar-hi.

Indiquen que entre 1994 i 2016, el cens d’electors del sector agrari ha baixat un 48,9%, passant de 50.938 a 26.031.

Alhora, la pagesia catalana viu un greu procés d’envelliment. Si observem, les dades de la DUN, la declaració anual feta pels productors al Departament d'Agricultura, veiem que dins el conjunt de persones físiques, les majors de 65 anys han passat de representar el 37% el 2013 al 41% el 2016, fet que contrasta amb l’estancament en l'11% de les persones menors de 40 anys.

Segons el president de JARC-COAG, Francesc Boronat, "les dades mostren que les polítiques agràries no s’estan conduint bé, i els joves ho veuen. Escolten que la renda agrària ha caigut un 15% entre el 2004 i el 2014, que el nombre d’explotacions i la superfícies conreada es redueix, que els preus que reben els productors estan massa vegades sota el cost de producció i que determinats ajuts basics per al sector estan contínuament retallats. Les coses han de canviar si realment volem tenir aliments produïts a Catalunya".

Finalment, Boronat torna a recordar al Parlament català, que "no està complint el que s’acordà durant de darrer Debat monogràfic d'Agricultura celebrat al Parlament de Catalunya, i per tant, s’està menystenint a moltes persones".

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat