JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

29/11/2016 - JARC-COAG denuncia que Hisenda està perjudicant als productors de fruita

    David Borda, a la seva explotació de fruita

Veure més informació:

Reclama al Ministeri que el mòdul de l’IRPF 2016 per la fruita dolça es redueixi de forma estructural fins al 0,15.

  • L’ordre ministerial publicada avui l’estableix en 0,37, un índex sobreestimat que penalitza els pagesos, no ajustant-se als resultats econòmics de les explotacions dels darrers set anys.
  • L’organització agrària reitera la mesura plantejada al novembre de 2014 i demana que s’apliqui el mateix criteri que s’ha utilitzat ara per establir una rebaixa als ramaders integrats i anteriorment als productors d’olivera. 

L’organització agrària JARC-COAG exigeix al Ministeri d’Hisenda que rebaixi de forma estructural el mòdul de l’IRPF 2016 pels productors de fruita dolça fins al 0,15. Amb aquesta reducció, l’índex de tributació dels agricultors s’ajustaria més als resultats de les explotacions dels darrers anys. Aquesta petició es produeix després que avui el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) hagi publicat l’ordre ministerial que regula el mètode d’estimació objectiva de l’IRPF per aquest sector i estableix un índex de rendiment net per la fruita (no cítrics) del 0,37.

Des de l’entitat, es considera que la fixació d'aquest valor queda molt lluny dels resultats econòmics de les explotacions de fruita dolça. Així, per exemple, segons els càlculs dels serveis tècnics de JARC-COAG, una explotació mitjana de nectarines que tributi pel sistema d’estimació directa obté una renda de 880,71 € i li correspondria un índex del 0,13, molt lluny del 0,37 actual.

Davant d’aquesta situació, l’organització enviarà novament la seva petició a la delegació provincial d’Economia i Hisenda a Lleida, sol·licitant una rebaixa estructural dels mòduls aplicats en el règim d’estimació objectiva a partir del 2016, que faciliti la viabilitat de les explotacions de fruita.

Oblit d’un sector productiu important a Catalunya

JARC-COAG destaca que en la mateixa ordre ministerial s’ha previst una rebaixa dels mòduls per als ramaders integrats per aconseguir una tributació més justa i equitativa. L’organització agrària defensa que també és imprescindible establir aquest tipus de mesures de suport a les explotacions de fruita i denuncia que el Ministeri d'Hisenda les està oblidant i perjudicant.

De fet, l’organització porta des del mes de novembre del 2014 reclamant aquesta mesura, que ja es va concedir al sector de l’olivera l’any 2013.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat