JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

15/12/2016 - JARC i COAG demanen una llei europea que eviti les pràctiques comercials abusives i deslleials en la cadena agroalimentària

    Pancarta manifestació

Veure més informació:

El representant de la Comissió Executiva de COAG, Rafael Hernández, participa en la 1a reunió del nou mandat del Fòrum d'Alt Nivell per a la millora del funcionament de la Cadena Alimentària.

  • En aquest sentit també s’han pronunciat gran part dels organismes de la UE, des del Parlament Europeu, al Consell, passant per la Task Force dels Mercats Agraris que va emetre el seu informe de resultats el passat mes de novembre.

La Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), organització de la qual forma part JARC, participa aquest migdia en la primera reunió del nou mandat del Fòrum d'Alt Nivell per a la Millora del Funcionament de la Cadena Alimentària.

El membre de la Comissió Executiva de COAG, Rafael Hernández, reclamarà a la Comissió Europea la necessitat d’engegar de manera urgent noves normes a nivell de la UE per afrontar les pràctiques comercials deslleials que afecten a la cadena i especialment als agricultors i ramaders, així com l’establiment de sistemes de compliment eficaços en els Estats membres. “És indispensable engegar mecanismes públics de regulació al nivell europeu per evitar les pràctiques abusives i deslleials entre agents de la cadena alimentària”, ha subratllat el representant de COAG en el Fòrum d'Alt Nivell.

En aquest sentit, ja s’han pronunciat gran part dels organismes de la UE, des del Parlament Europeu, al Consell, passant per la Task Force dels Mercats Agraris que va emetre el seu informe de resultats el passat mes de novembre. La Comissió Europea ha d’atendre a les múltiples peticions d’acció i actuar de manera urgent. Ha d’establir-se una regulació obligatòria i un enfocament jurídic únic per a tota la Unió Europea, que prohibeixi determinades pràctiques abusives (venda a pèrdues, subhastes a cegues, imposició de pagaments atípics…), que serveixi d’element comú per a totes les operacions comercials, i que garanteixi la igualtat de condicions en la Unió Europea, encara que pugui deixar cert marge als Estats membre per adaptar-se a les seves particularitats.

Recolzar-se únicament en un sistema voluntari per afrontar les pràctiques comercials deslleials és insuficient i ineficaç: no facilita als agricultors poder presentar les seves queixes de manera anònima i reduir la por que els genera la possibilitat de rebre represàlies dels seus clients. A més, la falta d’una autoritat independent que pugui imposar sancions en cas que s’incompleixin els codis de bones pràctiques és el principal punt feble de qualsevol sistema voluntari.

L’organització agrària catalana JARC, treballa des de fa anys per la resolució d’aquesta problemàtica a Catalunya, aportant propostes directament al Govern de la Generalitat, però també a l'Estat i a Brussel·les, gràcies a la seva pertinença a COAG."Un marc normatiu que només sigui aplicable a Catalunya o a l'Estat serà insuficient per acabar amb les pràctiques comercials deslleials i abusives a casa nostra, ja que es continuaran generant condicions de comercialització desiguals a Europa", afirma Francesc Boronat, president de JARC.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat