JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

17/01/2017 - JARC-COAG demana mecanismes de regulació de mercat per l'oli d’oliva

    Collita olives Tarragona

Veure més informació:

En la conjuntura actual, amb produccions i preus prou estables, és vital posar en marxa mecanismes de regulació de mercat que evitin la volatilitat dels preus característica dels productes agraris, que acaba posant en perill la viabilitat dels productors.

  • L’evolució de les últimes campanyes demostra que el sector té capacitat d'abastir el mercat a uns preus adequats per a tots els agents de la cadena de comercialització

A la recta final de la campanya de recol·lecció de l’oliva, JARC-COAG informa que al conjunt de l'Estat espanyol, i en concret a Catalunya, s’està observant una equilibrada relació qualitat/preu per als productors. En aquest sentit, des del sector de l’olivera de l’organització agrària es subratlla que l’evolució en les dues últimes campanyes demostra que el sector no és excedentari a nivell estatal i té capacitat per posar al mercat tot l’oli d’oliva a preus remuneradors per tots els agents de la cadena de comercialització.

En els últims anys s’ha volgut mostrar que el sector espanyol és excedentari en oli d’oliva, en una estratègia permanent de la indústria per mantenir els preus baixos. No obstant això, la realitat evidencia que després de diversos anys de collites mitjanes, ens trobem amb la maduresa suficient per permetre uns preus estables que beneficiïn a productors, industrials i consumidors. El problema del sector no són els excedents: les exportacions creixen, com ho fa el reconeixement i valoració exterior de l’oli d’oliva com un producte amb unes característiques saludables de primer ordre. En definitiva, el problema estructural del sector no són els excedents, perquè no sobra oli, sinó la volatilitat dels preus.

En l’actualitat, els preus per als olis verge se situen al voltant dels 3,50€/3,60€/kg i 3,70€/kg-3,80€/kg pels verge extra. En aquesta conjuntura, és vital establir els mecanismes de regulació de mercat, recollits a la Política Agrària Comunitària (PAC), per dotar al sector de l’estabilitat necessària.

D’aquí, que JARC-COAG consideri que el moment actual, amb oferta, demanda i preus que es presumeixen estables, és idoni per buscar solucions i engegar les mesures que el sector necessita. Per exemple, és moment que es compleixi la promesa recollida en l'última reforma de la PAC, segons la qual es revisarien i actualitzarien els llindars per activar de forma automàtica l’emmagatzematge privat de producte. Així apareix recollit en el reglament de la OCM única, sense que, transcorreguts tres anys, s’hagi fet gens.

Recta final d’una collita més curta del previst però de qualitat excepcional

La recol·lecció de l’oliva al conjunt de l'Estat avança a bon ritme i les dades parcials confirmen que no es compliran les previsions, que xifraven la producció d’oli d’oliva a l'Estat espanyol en 1,38 milions de tones. Aquesta xifra es reduirà per dos motius: perquè s’està collint menys oliva (-15%) i perquè el rendiment és inferior per les altes temperatures i la sequera que ha patit el cultiu. Les posteriors pluges han servit per salvar els arbres i tenir millors perspectives per a la campanya de l’any que ve, però han arribat tard per a l'actual. No obstant això, cal destacar que la qualitat en aquesta campanya és excepcional.

A Catalunya, la producció d’oli d’oliva es situarà al voltant de les 34.800 tones, un 28,4% més que l’any anterior. Destaca l'increment d’un 40% a les comarques de Tarragona (26.000 tones) i un descens del 18% en l’olivera de secà de les comarques de Lleida (7.000 tones).

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat