JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

07/03/2017 - JARC-COAG defensa a Brussel·les una PAC centrada en els productors professionals i les polítiques de mercat

    Jornada treball a Brusel·les

Veure més informació:

Reunions amb representants de la Comissió Europea a Brussel·les (6 i 7 de març)

  • Les polítiques de mercat han de ser la prioritat per facilitar que els pagesos i ramaders puguin viure de la renda que genera la seva feina. Cal remunerar els costos de producció i el treball, millorar les mesures de gestió de crisis de mercat i recuperar la regulació de la producció en determinats sectors.
  • Els ajuts s’han de focalitzar en els productors professionals, sense deixar-ne cap fora del sistema, com passa actualment. "Si un productor de raïm de Castella o de França rep uns ajuts que jo no rebo, la competència és deslleial. Els pagesos europeus hem de complir la mateixa normativa de producció, per tant, tots hem de rebre el mateix suport", afirma Francesc Boronat, president de l’organització.
  • Europa ha d’invertir en una producció sostenible. Si incrementem el suport als "pagesos de sofà" traient-lo de l’adreça’t als professionals, acabarem amb la producció, haurem de comprar el menjar al preu que marquin tercers països i tindrem menys seguretat alimentària.

Representants del Consell Nacional de JARC-COAG continuen la ronda de reunions iniciada ahir amb membres de la Comissió Europea a Brussel·les, amb l’objectiu de reivindicar la Política Agrària Comunitària (PAC) que necessiten els pagesos i ramaders professionals de Catalunya.

En aquesta ocasió, s’han desplaçat a la capital belga el president de l’organització, Francesc Boronat, acompanyat pels productors que encapçalen les sectorials de cereals (Lluís Viladrich), olivera (Lluís Gaya), fruita seca (Sisco Esquerda), boví de llet (Roser Serret), boví de carn (Joan Carles Massot) i oví i cabrum (Josep de Ros).

L’objectiu dels representants dels productors catalans és evidenciar els efectes que tenen al camp les incorrectes decisions preses als despatxos de la Comissió Europea, i deixar clar quines són les prioritats pels productors professionals.

El més important són les polítiques de mercat

Els pagesos i ramaders professionals han de poder viure de la seva feina, per tant, s’han de remunerar els costos de producció i el treball.

A banda, cal millorar les mesures de gestió de crisis de mercat (emmagatzematge o retirada de producte), per contrarestar la volatilitat dels preus en origen i recuperar la regulació de la producció en determinats sectors.

Centrar-se en el suport als professionals

S’ha d’invertir prioritàriament a millorar la situació de les persones que es dediquen professionalment a l’activitat agrària, ja que d’elles depèn la provisió d’aliments segurs, de qualitat i a un preu assequible.

Si la Política Agrària Comunitària se centra més a mantenir paisatges que en fer-los productius, el sistema d’ajuts serà insuficient i continuarà atraient inversors oportunistes aliens al sector agrari. Si incrementen el suport als "pagesos de sofà", traient-lo de l’adreça’t als professionals, acabarem amb la producció, haurem de comprar el menjar al preu que marquin tercers països i tindrem menys seguretat alimentària.

Cap productor professional sense suport

Cal aturar la competència deslleial generada pel fet que determinats productors europeus reben ajudes directes i d’altres no. Actualment, la major part de productors catalans de fruita dolça, de raïm, d’horta, de porcí, de conills, d’aviram o de mel, per exemple, no reben cap suport directe a la renda mentre altres pagesos o ramaders europeus del mateix sector sí que en perceben.

JARC-COAG considera que si s’exclou del sistema d’ajuts els inversors oportunistes i els "agricultors de sofà", segur que el pressupost arriba per garantir un suport econòmic més adequat per a tots els professionals.

Assegurar el cofinançament dels Estats

El suport al relleu generacional, les inversions, les mesures agroambientals, la producció ecològica o el suport a zones de muntanya o desfavorides ha d’estar assegurat. La CE ha de controlar que els Estats Membres garanteixen el cofinançament suficient per a aquests ajuts inclosos en el que s’anomena segon pilar de la PAC.

Aquestes són mesures de futur que arrelen les persones al territori, generen competitivitat i promouen desenvolupament i llocs de treball.

Finalment, els representants de JARC-COAG demanen que els acords comercials amb tercers països respectin els interessos del sector agrari i que no es compliqui encara més la PAC, unes demandes que en el seu conjunt pretenen assegurar que a Europa tinguem "UNA AGRICULTURA AMB AGRICULTORS I AGRICULTORES". 


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat