En una jornada sobre fertilització orgànica i dejeccions, que ha aplegat avui a una quarantena de persones en el marc de la Fira de Sant Josep de Mollerussa, l’organització agrària ha reiterat que la normativa ha de permetre als productors utilitzar les analítiques i les noves tecnologies per demostrar la quantitat de nitrogen generat per cada granja i aplicat als cultius
JARC-COAG reitera que el nou Decret sobre fertilització i dejeccions ramaderes, que actualment està definint el Departament d'Agricultura, no ha de penalitzar els productors que utilitzin sistemes de gestió innovadors i a aquells que han aconseguit reduir les quantitats de nitrogen que generen a la granja. Aquesta proposta s’ha exposat avui davant una quarantena d'assistents a la jornada sobre fertilització orgànica que l’entitat ha organitzat en el marc de la 145a Fira de Sant Josep de Mollerussa.
Des de l’entitat s’ha demanat al DARP que “accepti l’ús de les analítiques i altres sistemes de mesura objectius per a l’elaboració del Pla de Dejeccions”. D’aquesta forma, es demostraria que les taules estàndard que defineixen la quantitat de nitrogen que genera cada espècie animal estan desfasades a l’alça i també es mostraria la quantitat exacta d’adob orgànic aplicat al sòl.
Propostes Decret sobre fertilització i dejeccions ramaderes
L’organització agrària considera que el Decret que actualment està elaborant el DARP hauria d’incloure també els següents punts:
Un sistema innovador per estabilitzar el nitrogen
En el marc de la jornada, l’enginyer agrònom i responsable de tecnologies eficients de Nitrogen de Basf, Arturo Sanz, també ha presentat un estabilitzador del nitrogen de les dejeccions, que incrementa entre el 4 i el 7% el volum de matèria seca respecte al sistema tradicional.
Segons aquesta empresa, el nou producte redueix fins a un 65% les pèrdues per la rentada del nitrogen i fins a un 45% les emissions dels gasos d’efecte hivernacle.