JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

29/03/2017 - JARC-COAG reclama a la UE una reducció de les importacions agràries després del Brexit

    Efectos Brexit

Veure més informació:

Regne Unit inicia formalment la seva sortida de la Unió Europea

  • Els contingents d’entrada negociats amb tercers països en els respectius acords de lliure comerç tenien en compte els 65 milions d’habitants del Regne Unit i el seu consum.
  •  L’organització agrària demana també, que es vetlli pels interessos dels productors agraris, tenint en compte que l’any passat el Regne Unit va rebre el 10,3% de les exportacions agroalimentàries de l'Estat espanyol, amb un valor molt proper als 2.700 milions d’euros, mentre que Catalunya va exportar-hi unes 250 mil tones, valorades en més de 520 milions d’euros.

Davant l'inici formal del Brexit, JARC-COAG reclama a les autoritats comunitàries una revisió en profunditat dels acords agrícoles de lliure comerç amb tercers països, ja que per al càlcul de contingents d’entrada al mercat europeu s’han tingut en compte els 65 milions d’habitants del Regne Unit i el seu consum. A partir d’ara, aquest important flux comercial no es produiria a la Unió Europea sinó directament al Regne Unit i, per tant, les quantitats amb condicions beneficioses que s’han establert per a l’entrada d’importacions (tomàquet del Marroc, per exemple) han de revisar-se a la baixa, per evitar la sobresaturació del mercat europeu i per ser coherents amb la nova realitat.

JARC-COAG també vol evitar que, una vegada més, el sector agrari sigui el que pagui les conseqüències d’una decisió geopolítica. De fet, ja estem patint una reducció de les exportacions al mercat britànic després de la depreciació de la lliura (que encareix les importacions), la caiguda de la confiança dels consumidors del Regne Unit (que redueix el consum) i l’augment de la pressió del mercat intern (altres països, habituals exportadors al Regne Unit, poden dirigir esforços cap a mercats de destinació de les exportacions espanyoles per l’augment de les dificultats al mercat britànic). A tot això, caldria afegir possibles aranzels, canvis legals (noves llicències o nous estàndards de qualitat) o impostos als productes procedents de la UE si es produeix una sortida dura, tal com ha anunciat la Primera Ministra britànica, Theresa May.

Exportacions al Regne Unit

L’any passat, el Regne Unit va rebre el 10,3% de les exportacions agroalimentàries espanyoles, amb un valor proper als 2.700 milions d’euros, mentre que Catalunya va exportar-hi unes 250 mil tones, valorades en més de 520 milions d’euros.

En el cas de les fruites fresques, la participació de l'Estat espanyol en les importacions del Regne Unit durant l’any passat va ser del 12,9%. Altres sectors amb gran potencial a Regne Unit són vins (12%, segona destinació dels vins espanyols), carn d’au (7,5%) i carn de porcí (6,7%). A més, cal recordar que l'Estat espanyol és el principal exportador d’oli d’oliva a aquesta destinació, sent cada vegada major la seva acceptació, malgrat l'elevada competència d’altres olis vegetals més barats, i del consum tradicional de mantega i margarina en la cuina britànica. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat