JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

31/03/2017 - JARC-COAG critica que el full de ruta del Ministeri i la UE pel sector lacti sacrifica els ramaders per equilibrar oferta i demanda

    Quadre llet

Veure més informació:

Segon aniversari de l’eliminació de les quotes de producció làctia

  • El repunt dels preus en origen no ha servit per frenar el tancament d'explotacions, que  en l’Estat espanyol ha sigut de 1.696 en els darrers dos anys
  •  L’organització lamenta que l’escassa voluntat política per articular mecanismes de regulació de mercat eficaços, que equilibrin oferta i demanda sense destruir el teixit productiu, amenaça el futur de les petites i mitjanes explotacions familiars

L’organització agrària JARC-COAG adverteix que per primera vegada en la història recent, l'any es tancarà amb menys de 15.000 ramaders lactis a l’Estat espanyol. Aquest balanç negatiu es produeix dos anys després de l’eliminació de les quotes de producció làctia. El resultat es concreta amb el tancament de 1.696 explotacions, amb una mitjana de 70 al mes.

A l'abril del 2015, hi havia 16.998 ramaders dedicats a la producció de llet en l’àmbit estatal. Avui queden, 15.302. “Vam ser l'única organització que va advertir dels negatius efectes de l'eliminació de les quotes i lamentablement el temps ens ha donat la raó. Aquells que al seu moment van donar suport a un futur sense quotes ara callen i no assumeixen responsabilitats”, subratllen des de la sectorial de la llet de JARC-COAG.

Preus continuats per sota els costos de producció

La tendència a l'alça dels preus en origen de la llet en els últims mesos no ha servit per frenar aquesta espiral, ja que les cotitzacions mitjanes (0,31 €/l) encara se situen per sota dels costos de producció (0,34 €/l.) “En aquestes condicions és molt difícil superar el llindar de rendibilitat, a més quan la immensa majoria dels ramaders han arrossegat una situació de preus de ruïna des de fa any i mig”, afegeixen des de JARC-COAG.

En aquest sentit, des de JARC-COAG es critica el “full de ruta ocult” de Govern i UE per al sector lacti: equilibrar oferta i demanda sacrificant ramaders. L'acord per a la sostenibilitat del sector lacti, (que JARC-COAG no va subscriure perquè no garantia ni garanteix una remuneració just per als ramaders), no està servint per revertir la situació, ja que una part de les indústries segueixen amenaçant diàriament amb la no recollida per imposar els seus preus i condicions, i en els casos més extrems, abandonant la recollida de forma unilateral sense cap alternativa per als ramaders de la zona.

En l’àmbit comunitari, la falta de solucions efectives a la crisi làctia ha provocat situacions paradoxals: es destina pressupost per compensar a aquells ramaders que redueixen la seva producció, al mateix temps que es liberalitza totalment el sector. Tal com JARC-COAG va avançar al seu moment, el paquet de mesures per afrontar la crisi làctia, presentat per Brussel·les, era un parany, ja que emmascarava un pla d'abandó, alhora  que afavoria una deslocalització de la producció a favor dels països del centre i nord d'Europa i els interessos d'indústries i cadenes de distribució.

A més, JARC- COAG considera que l'extensió de la intervenció pública de llet en pols i l'ampliació dels règims d'ajuda a l'emmagatzematge privat no tindran cap efecte al mercat si no van acompanyats d'una pujada dels preus d'intervenció.

“Lluny d'això, la sortida a baix preu de les gairebé 420.000 tones de llet descremada en pols emmagatzemades distorsionaran novament el mercat i només serviran perquè les indústries puguin elaborar milers de iogurts amb matèria primera barata”, afirma l’organització agrària. Així mateix, ressalta que hi ha una escassa voluntat política per articular mecanismes de regulació de mercat eficaços, que equilibrin oferta i demanda sense destruir el teixit productiu i amenaça el futur de les petites i mitjanes explotacions familiars a Espanya”.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat