JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

10/05/2017 - Els preus en origen dels farratges es reduiran de mitjana un 25% mentre que els dels cereals fa anys que estan enfonsats

Veure més informació:

JARC-COAG alerta que la disminució en farratges respon a la baixada del consum intern, que se situa en el 55%, com a conseqüència de la crisi del sector lacti i els baixíssims preus dels cereals.

  • Els productors es queixen per l'impacte negatiu de les contínues i nombroses importacions de cereals sense aranzels provinents de tercers països, com Ucraïna. 
  • L’organització agrària adverteix que les cotitzacions del blat i el blat de moro a la Llotja de Mercolleida han caigut per sobre del 20% durant els darrers cinc anys.

Les cotitzacions en origen dels farratges s’estima que disminuiran de mitjana un 25%, mentre que les dels cereals fa anys que estan baixíssimes. Des de JARC-COAG, s’alerta que aquesta situació es produeix per la baixada del consum intern com a conseqüència de la crisi del sector lacti i per la permissivitat en l’entrada d’importacions de cereals de països tercers sense aranzels comercials, especialment des d’Ucraïna. Aquest darrer punt provoca una reducció del consum de farratges, ja que l'oferta de cereals s’incrementa, enfonsant també el preu que reben els productors.

Cereals: Preus per terra i exigències pels núvols

L’entitat denuncia que des de l’any 2012, els preus del blat i del blat de moro han caigut per sobre d’un 20% en les cotitzacions de Mercolleida. Des de fa 5 anys, aquests se situen per sota dels 200 € per tona, valor que marcaria el llindar mínim de rendibilitat per als productors. Així, el preu del blat farratger nacional a la Llotja de Mercolleida durant la setmana 17 d’enguany cotitzava a 182 € la tona, un 22,8% menys que els 236 del mateix període del 2012. Les cotitzacions per al blat de moro també mostren una reducció d'un 23,7% en el mateix període, situant-se en l'actualitat en els 177 € tona quan el 2012 se situaven a 232.

Aquesta situació, en part, és resultat d'uns volums molt elevats d'importacions sense aranzels de tercers països. Aquest seria el cas d'Ucraïna, conegut com el "graner d'Europa", que se situava l'any 2015 com el segon proveïdor de cereals de l'Estat espanyol amb 3,30 milions de tones entre blat i blat de moro.

Els productors també destaquen que les regles del joc productives a Europa són evidentment més exigents, garantint una major qualitat i seguretat alimentària que ningú valora ni reconeix.

Els farratges, igual o pitjor

Per aquesta campanya, les previsions en algunes zones de l’Estat espanyol indiquen una collita de farratges molt curta i una de cereals bastant inferior a la de la passada campanya com a conseqüència de la sequera i el fred. De fet, els pagesos de Lleida calculen que en algunes comarques les pèrdues poden arribar fins al 70% pel fred. D'altra banda, es fa difícil esperar una demanda més gran en el consum de farratges i una recuperació dels preus, que fins i tot s'estima que poden ser un 25% inferiors a l'any passat.

Si ens fixem en les cotitzacions de Mercolleida per la setmana 17 d'enguany, tornem a trobar-nos amb uns preus per l'oferta de farratges deshidratats situats entre els 148 i 180 € per tona, en funció de la qualitat, mentre que cinc anys enrere arribaven als 215 € tona.

Espanya és, juntament amb 'Itàlia, l’únic país que ofereix alfals deshidratat, ja que els EUA, primer productor i exportador del món, només utilitza l'alfals assecat al sol i posteriorment premsat. La superfície de farratges a Espanya ha anat descendint les últimes campanyes, sent en 2015/16 amb 130.556 hectàrees, la més baixa dels últims anys, però amb excel·lents rendiments de 12t/ha, que van superar els de la campanya anterior. Malgrat to, el consum intern des de la campanya 2011/2012 fins a la 2016/2017 ha caigut un 55%.

Mantenir-se gràcies a les exportacions

La producció de farratges té com a principal objectiu les exportacions, davant un mercat intern gens atractiu, on cada any la relació de les exportacions respecte a la producció va creixent imparablement. Les exportacions des de la campanya 2011/2012 van superar el milió de tones i la relació exportació/producció va arribar al 58%. Des de llavors, la producció està orientada als mercats exteriors, on la relació exportació/producció va aconseguir en 2015/2016 el 78% i les previsions en 2016/2017 serien similars.

Segons la informació de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Alfals Deshidratat (AEFA), el sector de farratges a Espanya abastaria un total de 10.800 explotacions. L’ocupació estimada és de 2.500 treballadors entre camp i indústria, dels quals 1.000 són directes i 1.500 indirectes.

Encara que existeixen situacions negatives per al sector de farratges, com les comentades, i altres circumstàncies comunes al sector agrícola, com l’alt preu de l’energia, etc., el sector segueix apostant per no tancar ni rendir-se, sinó que busca millorar els serveis que li estan valent per mantenir-se en un lloc de privilegi reconegut internacionalment.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat