JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

31/05/2017 - Reus també cotitza més baix que altres llotges en l’estrena de l’ametlla ecològica

    Ametlla

Veure més informació:

JARC-COAG constata que la nova referència manté la tendència a la baixa de la convencional respecte a altres mercats com Mercamúrcia, situant-se de mitjana 42 cèntims per sota de les varietats ecològiques

  • L’entitat, que fa temps fa propostes per millorar el funcionament de la llotja, denuncia que les cotitzacions de l’ametlla comuna a Reus han baixat 0,85 € /kg en els darrers dos mesos

L’organització agrària JARC-COAG ‘celebra’ que la varietat d’ametlla comuna ecològica cotitzi a la Llotja de Reus perquè pels productors suposa un pas endavant per tenir una referència de com evoluciona el mercat. Aquesta referència, llargament demanda per l’entitat, neix amb el mateix problema que les cotitzacions de les varietats tradicionals: la seva tendència de preus a la baixa respecte a altres mercats, com el cas de Mercamúrcia.

Des de JARC-COAG, fa una dècada que es denuncia aquest diferencial, que perjudica els productors catalans. Així, l’organització agrària ha fet propostes de millora del funcionament de la Llotja de Reus per tal que aquesta reflecteixi adequadament la realitat del mercat.

L’entitat demana més transparència, uns criteris invariables i consensuats  i un sistema de cotització més professional per fixar els preus de referència a Catalunya per la fruita seca i no perjudicar els productors catalans, que ja d’entrada competeixen amb inferioritat de condicions amb els agricultors d’altres zones de l’Estat o d’altres països.

42 cèntims per sota de Mercamúrcia

La cotització de l’ametlla ecològica a Mercamúrcia se situa actualment en 6,87 € per quilo de gra, 42 cèntims per sobre del 6,45 que estableix la Llotja de Reus. En canvi, l’ametlla nord-americana cotitza per damunt dels 10 € per quilo. D’aquesta manera, el preu de l’ametlla ecològica de Reus segueix la línia a la baixa de les cotitzacions de les varietats tradicionals, situant-se per sota de Mercamúrcia i molt per sota de Califòrnia.

Descensos acumulats a la Llotja de Reus

La mateixa conjuntura es produeix des de fa una dècada en les varietats d’ametlla no ecològica. La comuna cotitza actualment a Reus a 4,25 € per quilo de gra, quan a Múrcia està a 4,64. Enguany, aquest diferencial entre els dos mercats ha oscil·lat entre els 0,40 i 0,50 cèntims per quilo.

En els darrers dos mesos, les cotitzacions de l’ametlla comuna a la Llotja de Reus han baixat 0,85 € per quilo, mentre que la de Califòrnia només ho ha fet 0,40.  Des dels serveis tècnics de JARC-COAG, es considera que aquestes rebaixes també són fruit de la variació de la paritat euro/dòlar, que durant el mes de maig ha crescut fins a 1,12, el que representa una baixada dels preus de l’ametlla nord-americana pel tipus de canvi i un perjudici pels productors catalans.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat