JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

28/06/2017 - JARC-COAG demana a tots els grups polítics que rebutgin la ratificació del CETA al Congrés dels Diputats

    CETA

Veure més informació:

L’organització agrària adverteix que el tractat de lliure comerç entre la UE i Canadà, que es votarà dijous, perjudica especialment el vaquí de carn, el porcí i la llet

L’acord només protegiria 5 dels distintius d’origen i qualitat de Catalunya i deixaria sense reconeixement a l’Avellana de Reus, l’Oli de l’Empordà, la Pera de Lleida o les Clementines de les Terres de l’Ebre, entre d’altres 

L’organització agrària JARC-COAG ha elaborat un informe tècnic sobre les repercussions de l'acord de lliure comerç entre la UE i Canadà (CETA). Després de l'anàlisi comparativa de la normativa comunitària i canadenca, i els textos que recull el tractat, l'informe conclou que la gran perjudicada en matèria agrària serà la ramaderia de carn de boví, porcí i llet.

El CETA produirà una entrada addicional de carn de boví a la UE a aranzel 0%, la qual cosa exercirà una forta pressió a la baixa en els preus del mercat intern de carn de boví en l’àmbit comunitari i estatal. Sense oblidar que aquesta carn entrarà lliurement en la UE havent estat tractada prèviament en origen amb desinfectants de canals com l'àcid làctic (habitualment utilitzat en els escorxadors canadencs, l'ús dels quals va ser autoritzat a la UE en 2013 com a conseqüència de les negociacions del TTIP) o amb tractaments alternatius a l'aigua neta o l'aigua potable com l'aigua calenta reciclada (també habitualment utilitzada en els escorxadors canadencs, que va ser autoritzada a la UE en 2015 com a conseqüència de les negociacions del CETA).

Així mateix, està prevista una entrada addicional de carn de porcí que podria afectar a peces d'alt valor afegit amb el consegüent impacte en els preus i els mercats. Un altre element de preocupació és la possible entrada de carn i llet produïda amb hormones a Canadà, la qual cosa a més de suposar una competència deslleial, posa en qüestió la seguretat alimentària a Europa.

Els distintius de qualitat catalans, desprotegits

En relació a les Denominacions d’Origen (DO) i a les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), el CETA només protegeix 5 dels 22 distintius d’origen i qualitat de Catalunya (els olis del Baix Ebre-Montsià, Siurana, Terra Alta, Les Garrigues i la Llonganissa de Vic). L’acord comercial deixaria sense cap tipus de protecció 17 distintius, entre els quals es troben l’Avellana de Reus, l’Oli de l’Empordà, la Pera de Lleida, la Poma de Girona i les Clementines de les Terres de l’Ebre.

En el sector vitivinícola, el text ratifica l'acord entre la Comunitat Europea i Canadà sobre el comerç de vi i begudes espirituoses en la seva última revisió, que es va aprovar l'any 2004. Aquest estableix el marc per al reconeixement de l'equivalència de les pràctiques i tractaments enològics i els requisits dels productes i la protecció de les indicacions geogràfiques (DOP/IGP) i els termes tradicionals vitícoles d'ambdues parts.

Des de JARC-COAG, es considera que “el CETA és un acord que rebaixa l'estricta normativa comunitària en matèria de producció i seguretat alimentària, protecció del medi ambient i benestar animal, que influirà negativament en els ingressos dels agricultors i ramaders europeus i els drets dels consumidors”.

Per tot això, des de l’entitat es reclama a tots els grups polítics que votin en contra aquest dijous durant la seva ratificació al Ple de Congrés dels Diputats. El text del CETA respecta les disposicions sanitàries i fitosanitàries de la UE i Canadà, però té l'objectiu “d’harmonitzar aquestes i la resta de la normativa en la mesura del possible”.

Per descarregar l’informe complet, cliqueu aquest enllaç:

http://coag.chil.me/post/informe-el-acuerdo-ceta-y-la-agricultura-146769


Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat