JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

26/04/2018 - Jornada a Montgai amb més de 400 agricultors - Aplicació purins

    Jornada Montgai

Veure més informació:

Els canvis normatius en l’aplicació dels adobs orgànics afecten el 95% de les 4.300 cisternes de purí que hi ha a Catalunya


  • JARC defensa que la substitució o modificació de la maquinària per aplicar els purins s’ha de fer de forma progressiva durant diversos anys, ja que el canvi normatiu afecta el 95% de les 36.000 cisternes d’aplicació que hi ha a l’Estat espanyol, 4.300 corresponen a Catalunya (dades per províncies a sota).
  • L’organització agrària també demana al Ministeri d’Agricultura que incrementi el pressupost del Plan Renove, i al Departament que asseguri que els productors professionals es podran beneficiar dels ajuts per a inversions durant les properes campanyes, perquè la modificació dels equips suposa una inversió important, fins un 40% superior a les actuals. 
  • “Tots volem aplicar sistemes innovadors i agronòmicament més eficients, com els que avui hem presentat durant la jornada, però cal fer-ho de forma esglaonada, tenint en compte que els pagesos puguem assumir la inversió i que hi hagi disponibilitat de maquinària”, afirma Lluís Viladrich, cap sectorial de cultius herbacis de JARC.

Lleida, 26 d’abril de 2018. Més de 400 agricultors d’arreu de l’Estat espanyol han assistit a la demostració a camp de diferents sistemes d’aplicació de purins més precisos i localitzats, durant una jornada organitzada per Tallers Gili 98 i JARC a Montgai.

En concret, s’ha mostrat el funcionament de maquinària amb diferents tipus de Dosicontrol. Un sistema que permet aportar les unitats exactes de nitrats que requereix el cultiu de forma uniforme i localitzada, injectant l’adob directament a la terra.

Els assistents, també s’han mostrat interessats en un nou software que permetrà controlar el transport i l’aplicació dels purins en temps reals gràcies a l’ús de GPS. Cal tenir present que, el 19 de març d’enguany, el Departament d’Agricultura va publicar l’Ordre ARP/210/2017 que obliga a dur aquest control als productors i empreses de serveis que realitzin aplicacions de dejeccions a més de 10 km del punt d’origen (distància entre la granja i la finca).

Modificació esglaonada de la maquinària

Durant la jornada, en Jordi Vidal, secretari tècnic de JARC, ha fet un anàlisi de la nova normativa de dejeccions ramaderes. Vidal, ha destacat que el Decret de gestió de les dejeccions ramaderes i la fertilització orgànica del Departament d’Agricultura encara no s’ha publicat, però l’Estat espanyol va promulgar el Reial Decret 980/2017, de 10 de novembre, que estableix que els productors que apliquin les dejeccions amb els sistemes tradicionals (vano o canó) tindran penalitzacions en el pagament dels ajuts agraris, establint reduccions per incomplir la Condicionalitat. Les Comunitats autònomes, podran establir excepcions per a supòsits concrets i justificats.

Davant aquest fet, l’organització agrària defensa que la substitució o modificació de la maquinària s’ha de de fer de forma esglaonada. Argumenta, que aquesta situació afecta  el 95% de les 36.000 cisternes d’aplicació de purins que hi ha a l’Estat espanyol, 4.300 de les quals es troben a Catalunya (1.700 a Lleida, 1.200 a Barcelona, 800 a Tarragona i 600 a Girona).

Assegurar el suport econòmic necessari 

JARC també sol·licita al Ministeri d’Agricultura que incrementi el pressupost del Pla Renove per aquest tipus de maquinària, i que el Departament d’Agricultura asseguri que els productors professionals podran beneficiar-se dels ajuts per a inversió inclosos a la línia de mitigació del canvi climàtic del Programa de Desenvolupament Rural (PDR).

L’ús d’equips que incorporen millores tecnològiques per fer més eficient l’adobat orgànic suposa una inversió molt important per als pagesos catalans, fins un 40% superior al cost dels actuals sistemes d’aplicació. Fa 10 anys una cisterna de purins costava uns 15.000€ i actualment pot estar valorada entre els 40.000 i els 45.000€.

“Tots volem aplicar sistemes innovadors i agronòmicament més eficients, com els que avui hem presentat durant la jornada, però cal fer-ho de forma esglaonada, tenint en compte que els pagesos puguem assumir la inversió i que hi hagi disponibilitat de maquinària”, afirma Lluís Viladrich, cap sectorial de cultius herbacis de JARC.

 

Més informació:

 

Lluís Viladrich, cap sectorial de cultius herbacis de JARC (tel. 629 750 091)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat