JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

21/06/2018 - JARC vol que Teresa Jordà comenci per deixar clar quin model d’agricultura defensarà

Primera reunió bilateral de l’Executiva de JARC amb la consellera d’Agricultura

JARC vol que Teresa Jordà comenci per deixar clar quin model d’agricultura defensarà

 

  • L’organització agrària considera que l’estratègia usada fins ara, de voler acontentar a tothom, està perjudicant la pagesia professional catalana, en regressió des de fa molts anys. El nombre de professionals del sector agrari a Catalunya s’ha reduït gairebé a la meitat durant les últimes dues dècades.
  • Reivindica que es centri el suport en els productors professionals, en comptes de fer-ho en el foment d’ineficients estructures de comercialització, grans grups que fan inversions oportunistes amb capital extern al sector agrari o pagesos de sofà.
  • L’entitat posa en relleu les funcions principals del sector agrari, la producció d’aliments i la gestió del 88% del territori català, mostrant indignació pel fet que la Generalitat només hi dediqui un escàs 1% del seu pressupost quan cal tirar endavant mesures urgents per frenar la contínua reducció del cens agrari i aconseguir que els joves vegin futur en el camp.

Barcelona, 21 de juny de 2018. El president de JARC, Francesc Xavier Vela, acompanyat de membres del Comitè Executiu de l’entitat, s’ha reunit amb els representants de màxim nivell del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, encapçalats per la consellera Teresa Jordà.

L’organització agrària catalana ha tornat a exigir un posicionament clar en un aspecte que consideren clau: el model d’agricultura que defensarà el Govern de Catalunya. JARC, treballa per aconseguir que les polítiques agràries es centrin en els agricultors i ramaders professionals, productors arrelats al territori, que treballen per preservar el 88% de la superfície de Catalunya, oferint aliments de qualitat i segurs per a tota la població.

JARC considera, que abans d’abordar problemàtiques concretes, que porten anys enquistades, cal posar les cartes sobre la taula per tenir clar quin model d’Agricultura vol impulsar el Departament d’Agricultura, perquè l’estratègia d’acontentar a tothom està perjudicant a la pagesia professional catalana. “Si el Govern no es centra en donar suport a les empreses professionals agràries, deixarem la nostra alimentació i el nostre territori en mans de quatre grans grups”,afirma el president de JARC.

El nombre de professionals del sector agrari a Catalunya s’ha reduït gairebé a la meitat durant les últimes dues dècades. Aquestes dades, extretes de l’evolució del cens agrari de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), mostren que entre 1994 i 2016, la xifra d’agricultors i ramaders catalans censats ha disminuït un 48,9%, passant dels 50.938 als 26.031.

“Cal aplicar mesures urgents per evitar el progressiu abandonament de l’activitat agrària i  rejovenir el camp. Només aconseguirem que ser pagès sigui una opció per als joves quan vegin que es poden guanyar la vida dignament”, afegeix Vela.

Problemàtiques enquistades

Durant la reunió bilateral s’ha pogut exposar molts altres temes que preocupen l’organització agrària, abordant especialment les següent problemàtiques: falta de relleu generacional; necessitat urgent de reduir els danys causats per la fauna salvatge; augment del control del compliment de la Llei de la Cadena Alimentària, i redistribució del valor generat durant el procés de producció i comercialització dels aliments, assegurant un preu en origen que permeti mantenir l’activitat productiva.


Per a més informació:

Francesc Xavier Vela Bru, president JARC (tel. 628 754 181)

 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat