JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

18/10/2018 - JARC lamenta la distorsió de preus que han provocat les importacions d’oli extracomunitari sense aranzels

    Lluís Gaya

Veure més informació:

JARC lamenta la distorsió de preus que han provocat les importacions d’oli extracomunitari sense aranzels

 

L’organització agrària apunta que l’acord comercial de la UE amb països tercers ha desequilibrat la balança comercial que havia permès que en la darrera campanya hi haguessin uns preus justos i que enguany, amb la davallada de producció haurien de ser millors i compensar econòmicament aquesta caiguda.

Tot i que aquest oli procedent principalment de Marroc, Tunísia i Turquia no és verge extra ni ve emparada sota cap segell de qualitat, arrossega a la baixa els preus dels olis de les denominacions d’origen.

 

Lleida, 18 d’octubre de 2018. La nova decisió de permetre l’entrada extraordinària d’oli principalment de Turquia, Tunísia i Marroc ha arrossegat a la baixa els preus del sector. El que es preveia com una bona campanya de preus va canviar arran de la decisió de la UE de permetre de nou l’entrada d’un volum important d’oli d’importació sense aranzels. Tot plegat ha suposat que es dupliqui l’entrada d’oli importat a la Unió Europea tal com publicava el Consell Oleícola Internacional.

Tal com va alertar JARC des del primer moment, aquesta decisió de permetre l’entrada d’oli extracomunitari acabaria incidint en les cotitzacions del producte dels propers mesos. Les xifres apunten que el productor des del juny ha perdut al voltant d’un euro per quilo. S’ha passat en el verge extra dels aproximadament 3.5 als 2.5 €/kg.

Sense aquestes importacions aquesta davallada de preu no s’hagués produït, i més si es té en compte que la producció d’oli d’oliva caurà un 15% a Catalunya tal com ha anunciat aquest dimecres la FCAC (Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya) i també es reduirà a nivell mundial. Per tant, s’hauria d’haver produït l’efecte contrari: un increment de les cotitzacions.

L’organització agrària ha lamentat aquesta situació perquè era perfectament previsible i no s’ha pres cap mesura per pal·liar-la. El responsable de l’oli de JARC, Lluís Gaya, a més, ha mostrat la seva preocupació perquè aquest escenari es pugui agreujar en els propers dies. I és que, tal com ha explicat, alguna gran superfície està oferint oli a preus preocupantment baixos, cosa que podria arrossegar a la resta de la distribució a fer el mateix.

Gaya ha recordat que l’oli de països tercers no és de la mateixa qualitat que el que es produeix a Catalunya. De fet, ha afegit, que no compta amb cap segell de qualitat com una denominació d’origen ni tampoc, en la majoria de casos, és verge extra. Tot i que es tracta de qualitats diferents amb consumidors diferents, ha dit el responsable de JARC, l’entrada d’aquest producte al mercat europeu ha mogut a la baixa les cotitzacions de tots els tipus de qualitats d’olis.

Un cop més, des de JARC, s’ha recordat que aquesta pràctica de permetre l’entrada de productes forans a Europa és una competència deslleial per al sector. Aquests aliments no compten amb les mateixes exigències sanitàries i laborals que a la Unió Europa, cosa que els fa molt més competitius pel que fa a preus, però no pas en cap dels diferents paràmetres que defineixen la qualitat.

 

Per a més informació: Lluís Gaya, cap sectorial de l’olivera de JARC (tel. 674.070.881)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat