JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

29/10/2018 - Les organitzacions de joves pagesos de COAG acorden establir un pla de treball en pro del col·lectiu

    Nota de premsa

Veure més informació:

Les organitzacions de joves pagesos de COAG acorden establir un pla de treball en pro del col·lectiu

 

Després d’un intens cap de setmana de treball a Lleida els joves pagesos i ramaders han decidit establir un calendari de treball i una unitat d’acció des de les diferents unions de COAG per solucionar les problemàtiques que afecten al relleu generacional del camp. Aquest document s’ha iniciat a Lleida i podria estar llest abans d’acabar l’any.

Aquesta trobada de COAG que ha coordinat JARC ha establert com a prioritats tres eixos de treball: fiscalitat, finançament i assegurances que s’aniran treballant al llarg de l’any amb reunions amb les diferents administracions competents, però sota una mateixa línea d’acció per tenir més força arreu de l’estat.

 

Lleida, 28 d’octubre de 2018. Els joves de COAG han establert un pla de treball per millorar les principals carències del seu dia a dia. Això és fruit d’una trobada que ha reunit a Lleida una quarantena de joves que han analitzat la realitat del seu col·lectiu. Aquests joves, procedents de les diferents comunitats autònomes de l’estat ocupen, en molts casos, responsabilitats dins les diferents sectorials de joves.

El diagnosi de problemàtiques s’ha traduït amb un la voluntat de tancar un calendari d’actuacions que, entre altres, durà a una actuació conjunta arreu de l’estat amb reunions amb les diferents administracions per revertir diferents situacions. Els participants d’aquesta trobada que ha organitzat COAG i ha coordinat JARC tancaran el document guia abans d’entrar al 2019.

Aquest pla de treball vol, com a  objectiu primer, que hi hagi més joves titulars d’explotacions arreu de l’estat i això, com ha explicat el màxim responsable de joves de COAG, Marcos Garcés, passa per millorar les condicions d’incorporació de joves i per establir mesures efectives perquè els joves es puguin mantenir al capdavant de les seves activitats agràries.

Les prioritats ara mateix, ha afegit Garcés, es troben en tres eixos principals: la fiscalitat, el finançament i les assegurances. Pot ser, que el document final acabi recollint més àmbits com són, per exemple la formació. Tot i així, els joves han consensuat que els tres eixos citats són les principals prioritats a treballar. Cada un d’aquests blocs compta amb diferents aspectes a millorar.

A tall d’exemple, dins de el bloc de les assegurances agràries, es vol aconseguir que els joves no hagin de tenir unes assegurances un 10% més cares per no tenir un historial de contractació previ. I, en conseqüència, tal com ha explicat Xavier Purroy, responsable de joves de JARC, es facilitaria un autèntic relleu generacional. De fet, per potenciar aquest relleu, ha afegit Purroy, es vol aconseguir que els joves comptin amb més ajudes en les contractacions de les assegurances, un fet que titlla de capital per si cal, per exemple, cal enfrontar-se a un sinistre meteorològic. En cas de no poder tenir una pòlissa en condicions, en el cas d’un jove que comença, ha de retornar diners de les inversions i sofreix un sinistre, el pot portar fàcilment a la ruïna.

Els joves que han participaran en aquesta trobada estatal anomenada “construint futur”, a més de fer aquest treball, també han visitat diferents explotacions peculiars i capdavanteres de Lleida com La Vella Caravana (cervesa artesana – Menàrguens), Agromassot (vedella - Torre-serona), Prosmokiwi (Kiwis – Torrefarrera) o Cal Quitèria (Formatges artesans – Almacelles).

Per a més informació:

Xavier Purroy, cap sectorial de joves de JARC (tel. 618.826.037)

Marcos Garcés, cap sectorial de joves de COAG (tel 650.255.470)

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat