JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

05/06/2019 - El sector porcí demana al Govern una partida extraordinària per aplicar més mesures preventives acordades per fer front a la PPA

    foto

Veure més informació:

El sector porcí demana al Govern una partida extraordinària per aplicar més mesures preventives acordades per fer front a la PPA

 

JARC en conjunt amb les organitzacions del sector demana al President de la Generalitat els recursos econòmics i humans per implementar les actuacions de prevenció engegades conjuntament amb el Departament d’Agricultura.

L’aparició d’un cas de PPA a Catalunya suposaria haver d’aturar el 95% de les exportacions, valorades en uns 2.517 milions d’euros anuals.

 

Barcelona, 5 de juny del 2019. Quim Torra, President de la Generalitat de Catalunya, ha convocat aquest matí a Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i altres representants del sector porcí a una reunió per abordar la situació de la Pesta Porcina Africana a Europa.

JARC i la resta d’organitzacions sectorials han presentat un conjunt de mesures que el sector considera essencials per protegir la producció porcina catalana, que en termes econòmics representa el 58,65% de la producció ramadera i el 38,78% de l’agrària (1), essent també un teixit fonamental de vertebració del territori.

L’entitat vol transmetre la seva preocupació davant l’amenaça que representa la PPA, que no comporta cap perill sanitari per a les persones, però pot suposar importants pèrdues econòmiques per a Catalunya. L’aparició d’un sol cas d’aquesta malaltia al nostre territori suposaria aturar el 95%  de les exportacions de carn de porc i derivats, valorades en  2.517 milions d’euros anuals.

Durant la reunió celebrada avui al Palau de la Generalitat, també s’ha volgut posar en valor  que la indústria càrnia catalana dona feina a 33.816 persones, de les quals una gran part es dediquen al sector porcí.

 

Propostes que cal dotar de recursos

  • Que la Comissió Interdepartamental que s’ocupa de la prevenció de la PPA a Catalunya estigui més coordinada, sigui eficaç i operativa.
  • Establir una estratègia estatal de gran abast amb la participació de les comunitats autònomes amb més pes en la producció porcina.
  • Reforç del control fronterer de benestar animal, realitzant-lo a un quilòmetre de la frontera, i reportant els resultats setmanalment al sector perquè pugui avaluar-ne l’eficàcia.
  • Evitar l’entrada d’aliments derivats del porc provinents de països amb casos de PPA, no només a través d’aeroports, sinó també de ports i carreteres.
  • Extremar les mesures de bioseguretat a les explotacions ramaderes, tal com exigeix la Llei, i aplicar criteris homogenis per a tot el territori. Així com, augmentar el control de les entrades d’animals, sobretot procedents de tercers països, i de les explotacions de destí.
  • Millorar la neteja i desinfecció dels vehicles de transport d’animals a la sortida dels escorxadors, donat que poden actuar com un agent important de difusió en moure’s per les grages d’arreu de Catalunya.
  • Establir mesures de control efectives de la fauna salvatge, donat que son agents transmissors de la malaltia d’alt risc.

Per poder posar en marxa totes aquestes propostes, l’entitat considera imprescindible disposar d’una partida econòmica extraordinària.

JARC ha proposat a la Consellera d’Agricultura la creació d’una Comissió formada per representants del sector i les administracions per defensar el pressupost necessari per dur a terme les mesures preventives davant la Conselleria d’Economia.

L’organització vol destacar la unió i l’esforç del sector davant el perill que suposa la PPA i la resposta de la Generalitat, que malgrat que treballa amb pressupostos prorrogats, entén la importància d’aquestes mesures de prevenció i es compromet a realitzar el màxim esforç possible perquè siguin efectives.

 

(1)  Valoració de preus bàsics corrents de la producció agrària 2017. Font: DARP Informe publicat el febrer del 2019.

 

Per més informació:

Jaume Bernis, cap sectorial del porcí de JARC i COAG (tel. 649 193 575)

                                       

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat