JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

30/12/2014 - JARC-COAG demana exempció tributària per les indemnitzacions per arrencada d'arbres fruiters afectats pel foc bacterià

JARC-COAG demana exempció tributària per les indemnitzacions per arrencada d’arbres fruiters afectats pel foc bacterià

El responsable de la sectorial de fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, demana al Departament d'Agricultura que la indemnització per arrencada obligatòria dels arbres afectats per foc bacterià tingui exempció tributària, tal com possibilita la normativa de l'Impost sobrela Rendade les Persones Físiques en la seva Disposició Addicional cinquena.

Malgrat lloar l’actitud del Departament d'Agricultura en relació a la lluita contra el foc bacterià, el representant de JARC-COAG demana un major esforç a l'Administració catalana. Concretament, considera que cal augmentar la superfície i la intensitat de les prospeccions, facilitant així una detecció més ràpida dels focus i afavorint una disminució de la superfície a arrencar . I d’altra banda, cal mantenir les condicions actuals de l’ajut que rep el productor que es veu obligat a actuar per evitar-ne la propagació.

En David Borda afirma que ningú es pot relaxar, perquè a hores d’ara ja està en joc el cultiu de la pera a Catalunya, i mantenir-lo requereix l’esforç de tots. L'Administració ha d’assignar els recursos econòmics que calgui, tant en termes de prospecció com de compensació per arrencada, sent conseqüents amb la voluntat de que Catalunya continuï sent zona protegida de foc bacterià. I els pagesos, han de continuar observant amb cura les seves plantacions, posant en coneixement de l'Administració qualsevol sospita d’infecció, i si cal, arrencant la superfície necessària per evitar una major propagació de la malaltia, encara que això comprometi la rendibilitat de la seva explotació.

Els representants de JARC-COAG recorden, que enguany a Lleida s’han hagut d’arrencar 71 hectàrees de fruiters afectats per aquesta malaltia, més del doble que l’any passat, en que foren 31 hectàrees. Per tant, és indubtable que si volem mantenir-nos com a zona protegida, és molt important millorar la tasca de prospecció i no desincentivar l’esforç que fan els productors amb disminucions de les indemnitzacions.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat