JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

20/01/2015 - JARC-COAG reclama uns pressupostos d'Agricultura superiors i que prioritzin molt més les estructures productives

Francesc Boronat, President de JARC-COAG considera que el pressupost 2015 del Departament d’Agricultura, presentant ahir a la tarda al Parlament de Catalunya pel Conseller Josep M. Pelegrí, és clarament insuficient i no recolza prou les estructures agràries productives. Aquestes son el motor del sector, generadores d’ocupació i activitat vinculada.

L’organització agrària esmenta que el pressupost global del DAAM consolida la retallada del 41% dels darrers anys. Aquest només s’incrementa un 0,7% respecte l’any 2014, situant-se en 317 M€, i mantenint-se lluny de les necessitats i els reptes del sector. També el preocupa que només representi un 1,3% dels comptes de la Generalitat de Catalunya, mostrant el poc pes que el Govern dóna al sector, malgrat sovint s'omple la boca amb la seva importància.

A JARC-COAG preocupa especialment que la partida destinada a la modernització de les estructures agràries disminueix, passant de 26 M€ el 2014 a 22 M€. Fet particularment significatiu en un any en què s’ha d’iniciar el nou Programa de Desenvolupament Rural, que compta amb una menor aportació de l’Estat espanyol (un 75% menys), tal i com JARC-COAG va denunciar.

Enguany, es preveuen que els ajuts a la incorporació de joves o els plans de millora per a les explotacions siguin especialment concorreguts, tenint en compte que en anys anteriors, per manca de pressupost, aquestes línies han estat clarament insuficients per cobrir les necessitats del sector. El 2012 es denegaren 440 plans de millora per manca de pressupost, el 2013 es calcula que foren uns 1.000 i el 2014 ni es convocaren. Mentre que el 2014 s’estima que només s’aprovaren unes 20 incorporacions de joves. Per tant, la convocatòria d'enguany hauria d’estar millor dotada econòmicament, tenint en compte que el DAAM ha de treballar seriosament per reduir el període transcorregut entre l’aprovació d’un ajut i el pagament, ja que el sector no pot actuar com a "financera" de la Generalitat.

D’altra banda, el pressupost 2015 posa de manifest l’aposta del DAAM per programes en l’àmbit de la protecció i conservació del medi natural i la biodiversitat (amb un augment d’uns 4 M€) o la diversificació econòmica i qualitat de vida al món rural (amb un increment d’uns 6 M€). Des de JARC-COAG no posen en dubte la importància d’aquests aspectes, però en un marc pressupostari limitat, consideren que és imprescindible que s’inverteixi més en les estructures productives, la seva modernització i competitivitat, i l’adequació a marcs normatius canviants i cada cop més restrictius.

Finalment, el President de JARC-COAG coincideixen amb el màxim representant del DAAM, en que no vol un model d'Agricultura depenent d’ajuts, per tant, destaca que cal treballar seriosament, cada Administració en les seves competències, per evitar la venda a pèrdues i aconseguir que pagesos i ramaders es puguin guanyar la vida amb la seva activitat. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat