JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

27/01/2015 - Per què pugen els preus dels fertilitzants si baixen els del petroli, el gas i el gasoil?

Veure més informació:

“Terreny adobat per l’especulació”

- Durant l’últim semestre de 2014, el preu del barril Brent de petroli ha caigut un 46,3%, el gasoil un 39,6% i el gas un 25,5%.

- Tot i això, el preu dels principals fertilitzants utilitzats a Espanya, (els costos de fabricació dels quals estan íntimament lligats al preu del gas i el petroli), ha experimentat una clara tendència a l’alça: urea +14%, DAP +12,4% i el nitrat amònic càlcic +10,6%.

- Els representants de JARC-COAG denuncien que és intolerable que l’afany especulatiu de l’oligopoli de la indústria dels fertilitzants impedeixi que els agricultors puguin beneficiar-se de les baixades dels preus de les matèries primeres energètiques.

- A proposta de JARC-COAG, el Ministeri d’Agricultura ha convocat pel proper 12 de febrer una Taula d’anàlisi sobre costos de producció, energia i fiscalitat.

JARC-COAG denuncia que la important reducció de preus del petroli i el gas en aquest últim any no està tenint el seu reflex en el preu dels principals inputs que utilitzen els professionals agraris. Així ho contrasta l’últim informe elaborat per JARC-COAG que, sota el títol “Terreny adobat per l’especulació”, fa un anàlisi comparatiu entre l’evolució dels preus de les matèries primeres energètiques i els costos de producció al 2014.

Durant l’últim semestre de l’any passat, el preu del barril Brent de petroli va caure un 46,3%, el gasoil agrícola un 39,6% i el gas un 25,5%, segons dades de l’US Energy Information Administration. Tot i això, el preu dels principals fertilitzants utilitzats a Espanya (els costos de fabricació dels quals estan íntimament lligats al preu de gas i petroli), han experimentat una clara tendència a l’alça: la urea ha pujat prop d’un 14%, passant de 38,7€/100kg al juliol de2014 a44€/100kg al desembre d’aquest any. També s’han incrementat els preus dels altres fertilitzants que tenen un ús molt estès i que la seva cotització hauria d’estar relacionada amb l’evolució del preu de l’energia. Aquest és el cas del DAP, +12,4%, i el nitrat amònic càlcic, +10,6%.

A nivell general, el valor dels inputs utilitzats en la producció va arribar als 20.655,9 milions d’euros al 2014 en termes corrents, el que representa un descens del 0,96%, la qual cosa no compensa les pujades dels anys 2013 (1,4%) i 2012 (4,8%). Al 2014, per obtenir 1 euro de producció, els agricultors han hagut de gastar 0,49 en inputs productius, la xifra més alta des del 1990.

A petició de JARC-COAG, el Ministeri d’Agricultura ha convocat pel proper 12 de febrer una Taula de seguiment dels costos de producció per analitzar l’evolució dels preus de l’energia i els principals inputs que es consumeixen al sector. Representants de JARC-COAG denuncien que és intolerable que l’afany d’especulació de l’oligopoli de la indústria dels fertilitzants impedeixi que els agricultors i ramaders puguin beneficiar-se de les baixades dels preus de les matèries primeres energètiques a escala mundial. Defensen que s’ha d’acabar amb les distorsions artificials en els mercats, vigilant que les reduccions dels preus del petroli i el gas es traslladin de la mateixa manera a gasoils, lubricants, fertilitzants, plàstic, etc. Des de JARC-COAG argumenten que resulta paradoxal que les empreses més poderoses de fertilitzants s’excusin en la pujada del petroli per justificar increments de preus i, quan la tendència s’inverteix, neguin la relació directa dels seus costos amb el preu del barril Brent.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat