JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Planta Ornamental

20/05/2014 - Mesures de prevenció contra el Foc Bacterià

El Foc Bacterià és una malaltia provocada pel bacteri Erwinia Amylovorai que afecta greument tant a fruiters com a plantes ornamentals i silvestres.

Aquesta malaltia pot provocar la mort de la planta malalta i a més té una gran capacitat de propagació, ja que pot afectar les plantes veïnes i a les plantacions properes del focus infectat. 

El fet que aquesta malaltia afecti gran nombre de plantes florals i silvestres i a fruiters fa que la seva propagació encara sigui més ràpida. 

 

Catalunya té una política de tolerància zero amb el foc bacterià per tal de mantenir el nostre territori lliure de la malaltia. 

A altres zones de l'Estat espanyol, en canvi, tenen una política de convivència cosa que fa que les explotacions catalanes estiguin en risc de contagi. Des de JARC fa temps que demanem que això canviï. 

 

Per saber amb certesa que una planta està contagiada de foc bacterià és necessari un fer un anàlisi de laboratori però podem detectar-ho observant els següents símptomes: 

 

  • A la primavera es donen els primers símptomes. Es produeix una necrosi en les flors i un ràpid ennegriment dels brots tendres.


  • La malaltia avança per branques i tronc, provocant xancres i, en poc temps, la mort de la planta en les espècies sensibles.


  • Segons les condicions, la planta exsuda mucositat que conté gran quantitat de bacteris que esdevenen una important font de dispersió.


  • A l'hivern les flors, fulles o fruits dels brots afectats no cauen. A més, la poda és un moment ideal per detectar possibles plantes malaltes.  

 

Un cop es detecta la malaltia no hi ha tractaments fitosanitaris curatius, per això és molt important la prevenció del bacteri.

Una vegada trobem una planta malalta l'única opció és la destrucció d'aquesta, de la plantació i si fa falta de les veïnes. 

 

A la infografia adjunta podeu veure totes les mesures que cal prendre per tal que el bacteri no es propagui.

 
 
Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat